De ce simţim gustul mâncării diferit când zburăm cu avionul

De ce simţim gustul mâncării diferit când zburăm cu avionul

Cantitatea de oxigen şi presiunea reduse sau mişcările aeronavei influenţează percepţia mâncării.

Chiar dacă nu ne dăm seama, pe măsură ce avionul se desprinde de sol, presiunea, umiditatea şi temperatura se schimbă, creând o stare de stres pentru organismul uman. Toate acestea influenţează până şi gustul mâncării pe care o consumă pasagerii la bordul aeronavelor în timpul unui zbor, spun reprezentanţii companiei British Airways.

Care sunt factorii de stres la care este supus un călător cu avionul? În primul rând, presiunea atmosferică scade pe măsură ce ne îndepărtăm de Pământ. La o altitudine de 11.000 de metri presiunea scade cu 75%.

Oamenii nu ar putea supravieţui fără un volum mărit de oxigen, care se obţine prin creşterea presiunii în cabină, însă nivelul este mai redus decât cel de la sol. Schimbările de presiune în timpul urcării şi coborârii pot afecta diverse părţi ale corpului, în care rămân blocate gaze. În zbor, unele persoane se simt balonate, din cauza presiunii din cabină, relevă studiile British Airways.

Umiditatea scăzută poate da senzaţia de uscăciune a pielii, buzelor, gurii şi a căilor nazale. Deshidratarea se poate accentua când se consumă alcool. Unele persoane suferă din cauza senzaţiei neplăcute cauzate de presiunea din urechi la aterizare şi decolare.

Vibraţiile provocate de deplasarea avionului pot afecta modul în care ne simţim. Când avionul coteşte, urcă sau coboară, poate apărea un anumit rău de mişcare.

Mâncare pentru înălţime

Factorii de stres nu se termină aici. Mai există şi cei emoţionali, cum ar fi dacă persoana zboară pentru prima dată cu avionul, dacă are copii mici, dacă pleacă în vacanţă sau la muncă.

Începând de luna viitoare, la bordul aeronavelor British Airways, călătorii la cabinele First şi Club World (clasa întâi şi business class pentru zborurile din Londra în afara Europei – n.r.) vor servi meniuri adaptate la înălţime şi condiţiile de zbor.

Felurile de mâncare conţin Umami, o aromă conţinută în mod natural de alimente precum alge de mare, macrou, roşii şi parmezan.

Ne puteți urmări și pe Google News