PARADOX. De ce produsele bio sunt atât de scumpe în România

PARADOX. De ce produsele bio sunt atât de scumpe în România

Pe de o parte, românii nu sunt obişnuiţi să consume produse bio, iar pe de altă parte sunt descurajaţi de preţurile mari ale produselor ecologice din import. Culmea, însă, o mare parte din produsele bio aduse din străinătate sunt realizate din materie primă luată... din România.

Piaţa internă de produse ecologice totalizează în prezent circa 80 de milioane de euro, în timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 de milioane de euro pentru 2011, de două ori mai mare decât anul trecut, potrivit estimărilor Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - Bio-România.

"Exportul de produse ecologice va depăşi 200 de milioane de euro în 2011, faţă de o valoare de 100 de milioane de euro înregistrată anul trecut. La fel ca în anii trecuţi cele mai exportate sunt cerealele, mierea, fructele de pădure şi foarte puţin produsele procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produsele de panificaţie. Agricultura ecologică este singura ramură cu balanţă pozitivă", a declarat preşedintele Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu, citat de Agerpres.

Exportăm materie primă ieftină şi importăm produse scumpe

Ne puteți urmări și pe Google News

Ţările europene sunt principalele pieţe de export ale României pentru produsele ecologice. Germania, Austria sau Belgia sunt ţările care importă masiv materie primă obţinută în sistemul ecologic autohton, dar şi principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa românească.

În ceea ce priveşte consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociaţia patronală la circa 80 de milioane de euro. Jumătate din această valoare provine din produsele româneşti, respectiv din miere, vin şi panificaţie, iar cealaltă jumătate din importuri realizate în special de marii retaileri.

"România rămâne încă o piaţă de export de materie primă, nu de alimente procesate. Această materie primă pe care noi o exportăm este prelucrată în Germania şi Belgia şi se întoarce pe piaţa românească, dar la preţuri de 4-5 ori mai mari. Sper însă ca sectorul de procesare a produselor agricole să fie sprijinit în viitoarea Politică Agricolă Comună astfel încât şi românii să poată mânca produse sănătoase, dar la preţuri decente", a adăugat Marian Cioceanu.

300.000 hectare cultivate în sistem ecologic

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de la 260.000 hectare în 2010 la aproximativ 300.000 de ha în 2011, dar raportat la suprafaţa agricolă de 9 milioane de hectare este încă o suprafaţă nesemnificativă.

Şi numărul operatorilor din agricultura ecologică a înregistrat o creştere în acest an, faţă de anii 2008-2010, ajungând la 10.000, cei mai mulţi deţinând însă suprafeţe mici şi animale puţine.