De azi, plătim taxa lui Mitică

De azi, plătim taxa lui Mitică

Competiţia internă de fotbal îşi începe azi o nouă reprezentaţie, una mai puţin vizibilă la televizor, dar care se anunţă plină de scandaluri şi de jocuri de culise.

Invazia străinilor, acuzaţiile grave cu care se confruntă federalii, arbitrajele scandaloase, patronii care s-au obişnuit ca pe final de sezon „să facă corupţii“, anchetele la DNA, violenţa spectatorilor şi, peste toate, bani mulţi, căraţi în valize, sacoşe, plicuri suspecte şi carduri de care Fiscul se face că n-are habar.

Acesta este tabolul Ligii I. Un peisaj care în acest an poate fi luat din perete şi aşezat în faţa televizorului, care nu mai transmite meciuri „la liber“. „Scandalurile astea asigură 50 la sută din spectacol“, pronostica ieri Dumitru Dragomir, preşedintele forului care păstoreşte competiţia.

„Va fi spectacol“

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sezon, mai mult ca niciodată, fotbalul românesc este sugrumat de interese comerciale: „Liga Profesionistă de Fotbal şi Realitatea TV vă prezintă Liga I Frutti Fresh, în direct pe posturile de televiziune ale trustului Intact“, trâmbiţa în urmă cu câteva săptămâni Dumitru Dragomir, încercând să se disculpe de faptul că LPF a semnat un parteneriat cu o televiziune concurentă celei care a achiziţionat drepturile TV pentru următorii trei ani.

„Stadioanele vor fi pline ochi. Vine lumea din vacanţe şi dă năvală pe stadioane. Toate echipele s-au întărit. Avem un fotbal bunicel. Va fi spectacol!“, a mai trâmbiţat ieri Mitică. Sezonul 2008-2009 al Ligii I debutează astăzi, de la ora 18.00, cu meciurile Universitatea Craiova - Poli Iaşi şi FC Braşov - Unirea Urziceni.

TV

Partidele se vor vedea pe bani

În momentul de faţă, doar o treime din abonaţii firmelor de cablu pot urmări meciurile din Liga I. Cei care sunt abonaţi la reţelele de televiziune prin cablu RCS-RDS şi Digi TV au acces la noile televiziuni de sport ale trustului Intact. Restul microbiştilor vor trebui să se mulţumească cu meciul transmis de Antena 1 (prima opţiune).

„Această situaţie nu e bătută în cuie. Probabil că într-o lună se va rezolva şi toate reţelele de cablu vor introduce posturile Gsp TV“, a declarat Dumitru Dragomir. Liga Profesionistă de Fotbal a decis ca din acest sezon meciurile dintr-o etapă să nu se mai întindă pe durata a trei-patru zile, ca până acum. Jocurile se vor disputa în zilele de sâmbătă şi duminică, la ore care se suprapun. Există şi meciuri netelevizate, fapt rar întâlnit în ultimii ani. Ca o consecinţă, iubitorii de fotbal vor fi mai determinaţi să se îndrepte către stadioane. Majoritatea meciurilor se pot disputa seara, în acest sezon nu mai puţin de 14 echipe având posibilitatea să găzduiască jocuri la lumina reflectoarelor. „Se tinde către transmisiile TV contra cost. În Spania lucrul ăsta se petrecea încă de acum aproape 20 de ani, când jucam eu acolo. E cazul să se întâmple şi la noi la fel. Aştept ziua când meciurile vor fi toate de la aceeaşi oră şi voi putea să-mi aleg pe care să-l văd“, consideră Gabi Balint.

OBSERVAŢIE

Gică Popescu: „S-a întins coarda!“

Gică Popescu, fostul adversar al lui Mircea Sandu în lupta pentru şefia FRF, crede că fotbalul românesc a ajuns în buza prăpastiei. „S-a întins coarda prea mult în ultimul an. Cred că în sezonul care vine nu vom mai avea atâtea scandaluri. După tot ce s-a întâmplat, Mircea Sandu şi ceilalţi din FRF nu-şi mai permit să ierte nimic“, spune „Baciul“. Nu în acelaşi ton continuă el când vine vorba de fotbalul jucat: „Vin mulţi străini în Liga I. Nu mai avem fotbalişti tineri. Vom fi în criză cu echipele naţionale!“   PREVIZIUNI. „Şi anul trecut am avut aşteptări mari, dar am fost dezamăgit de fotbalul din România. A fost mai multă bălăcăreală decât fotbal. În Liga Campionilor n-avem nicio şansă. Poate doar în UEFA“, spune fostul internaţ ional Gabi Balint. La fel ca în ediţia precedentă a Ligii I, câştigătoarea din acest an va lua potul cel mare: un loc direct în grupele Ligii Campionilor. Acesta este obiectivul prioritar pentru echipele cu pretenţii din România. Vor campionatul, în detrimentul Ligii Campionilor, pentru ca anul viitor să evolueze din nou în grupe.

SOLUŢII Cum poţi urmări meciurile din Liga I

În perspectiva noului sezon fotbalistic intern, abonaţii firmei de cablu RCS/RDS sunt favorizaţi, fiindcă vor putea urmări jocurile plătind doar taxa de 21 de lei pe lună. Alternativa la soluţia RCS/RDS o reprezintă DIGI TV. La DIGI TV, abonamentul lunar pentru pachetul de bază (în care sunt incluse şi posturile care transmit jocurile) costă 19,87 lei pe lună. Aparatura de recepţie se poate lua „în custodie“ sau se poate cumpăra în schimbul sumei de 300 de lei. Prima opţiune (cel mai important joc al etapei) este „la liber“, partida fiind transmisă în direct de Antena 1.

VEZI ŞI:

Culae Lupescu: „Pe Mitică îl omor cu mâna mea!“

FOTBAL: Liga I - etapa I