Unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de şpagă din învăţământul românesc a culminat, ieri, cu demiterea disciplinară a Danei Blându, învăţătoarea şpăgară de la Şcoala "Maria Rosetti" din Capitală.
Decizia, catalogată ca fiind una corectă de către ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a fost luată în unanimitate chiar de colegii acesteia, membri în Consiliul de Administraţie al şcolii, care mai apoi au depus şi o plângere penală pe numele dascălului. Povestea este însă departe de a se fi terminat. Aşa cum a explicat însuşi ministrul Pricopie, "legislaţia este plină de vulnerabilităţi", iar dascălii-problemă se pot întoarce oricând la catedră:
"Nicăieri în lege nu se spune că o persoană căreia i s-a desfăcut contractul de muncă nu poate reveni în sistem; aceasta este prima temă pe care am dat-o departamentului juridic, să formuleze un text de lege".
Un astfel de exemplu este Costica Vărzaru, fosta directoare a liceului bucureştean "Dimitrie Bolintineanu", unde a fost descoperită o întreagă reţea de fraudare a Bacalaureatului din vara trecută.
Şpăgarii celebri, încă la catedră
După nici o lună de zile de arest preventiv, Curtea de Apel Bucureşti a decis judecarea sa în stare de libertate, iar în prezent Costica Vărzaru predă chimia elevilor de liceu. "Faptul că există plângeri penale pe numele Danei Blându nu o opreşte să-şi vadă de viaţă, să dea concurs la o altă şcoală. Abia dacă se ajunge la faza de urmărire penală va avea unele restricţii. Există chiar primari care au candidat fiind puşi sub urmărire penală. Dacă învăţătoarea dă şcoala în judecată şi, într-un fel sau altul, câştigă, are toate şansele să-şi recapete locul de muncă", arată surse din ministerul Educaţiei.
De altfel, şi Bogdan Răducanu, avocatul Danei Blându, este ferm convins că instanţa îi va da clientei sale câştig de cauză: "Suntem consternaţi, vom câştiga indubitabil în Justiţie". Între timp, inspectorii şcolari se confruntă cu o situaţie similară celei de la Şcoala Nr.10. "Luni se va declanşa ancheta şi în cazul acelei şcoli", a mai adăugat ministrul Educaţiei.

Te-ar putea interesa și: