Sute de liceeni au dansat astăzi în Piţa Victoriei din Timişoara în încercarea de a doborî recordul mondial pentru cel mai sincronizat dans de pe planetă, în cadrul evenimentului „Dance with Europe”.
Alături de cei 886 de liceeni de la 13 licee din Timişoara au dansat la unison, începând cu ora 13.00, ora României, zeci de mii de tineri din 60 de oraşe din Slovenia, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia - Herţegovina, Bulgaria şi Albania. Înainte de ora 12.00, sutele de liceeni au ocupat Piaţa Victoriei, iar la ora 13.00 fix, îmbrăcaţi în tricouri albe şi violet, dotaţi cu umbrele albe, au început dansul. În difuzoare răsună „Cadrilul” din opereta Liliacul (The Bat Quadrille) al lui Johann Strauss fiul. De la microfon li se dictează cadenţa, pe măsură ce evoluează cele patru părţi, Pantalon, Ete, Pastourelle, Finale: „dans – cruce – vals – cruce – un, doi, trei, patru – perechi – promoenadă – patru, cinci, şase şapte – perechi” şi aşa mai departe.
„Am făcut repetiții” Pe margini, trecătorii au încremenit cu zâmbete mari pe feţe. Nu le vine să creadă că în oraşul lor se întâmplă ceva aşa frumos. „Este ceva deosebit. Am venit cu nepoţica la porumbei şi am dat de ei”, povesteşte Eleonora Matei. Carmen, micuţa de doi ani cu codiţe, vrea cu tot dinadinsul să intre şi ea în rând, la dans.
„Închipuiţi-vă o zi în care toată planeta dansează”, e mesajul sutelor de liceeni emoţionaţi că în sfârşit munca lor din ultimele săptămâni se vede şi că au mari şanse să intre în Guness Book. „Am făcut repetiţii zilnic, la şcoală, în ultima lună. A fost destul de greu, fiind vorba de un timp relativ scurt în care să deprindem un dans deosebit, dar una peste alta a fost foarte interesant, şi ca experienţă. Am simţit că în sfârşit Timişoara face ceva”, povesteşte Septimiu Maciovan, elev în clasa a IX la Shakespeare. O colegă de şcoală, Andra Clej, recunoaşte: „cel mai dificil lucru a fost să ne învăţăm colegii să execute corect paşii de dans, ei neparticipând la prima lecţie de repetiţii”. Tudor Lupu, alt elev, spune că, indiferenmt dacă bat sau nu recordul mondial, mai există o recompensă: „vom primi cu toţii câte un 10 la sport”. La final, muzică populară
La finalul celor şapte minute de dans sincron cu zecile de mii de liceeni din cele nouă ţări, timişorenii au încins o horă. Muzica populară din Banat, apoi sârbească, csardas şi o polkă nemţească pe final, i-a umplut pe copii de vervă astfel că au încheiat dansul în aplauze şi urale. „Nu o să le putem explica niciodată celor care au lipsit de la dans, trăirile pe care le-am avut. Toţi copiii care au dansat s-au înscris voluntar”, a concluzionat Mirela Carp, insitutor la Liceul Pedagogic.