Daniel Savu, candidat independent la Primăria Ploiești. „Îmi fac campanie pe banii mei. Nu doresc să rămân dator nimănui”

Daniel Savu, candidat independent la Primăria Ploiești. „Îmi fac campanie pe banii mei. Nu doresc să rămân dator nimănui”

După aproape 20 de ani petrecuți în PSD, s-a decis să părăsească partidul și să candideze independent. Dacă ajunge primar, Daniel Savu n-are de gând să se întoarcă la pesediști, și nu va face compromisuri cu Consiliul Local.

- EVZ: V-ați depus candidatura ca independent pentru Primăria Ploiești. Veți rămâne independent dacă veți câștiga sau vă veți întoarce în PSD, este totuși partidul în care ați activat aproape 20 de ani? Cum veți lucra cu un Consiliu local politic?

- Daniel Savu: După demisia din PSD, încurajat de foarte mulți ploieșteni, am luat decizia de a intra în cursa electorală pentru Primăria Ploiești ca independent. În mod categoric, dacă voi fi ales primar al Ploieștiului, voi rămâne în continuare independent și nu va exista niciun argument, nicio motivație care să mă determine să îmi schimb acest statut. Vreau ca astfel să onorez încrederea celor m-au susținut, m-au încurajat să merg mai departe pe acest drum și mi-au spus că datorită hotărârii mele de a candida fără susținere politică au un motiv să se prezinte pe 5 iunie la vot! Dacă voi fi ales primar al Ploieștiului, din postura de independent, voi gestiona relația cu Consiliul Local, exclusiv politic, prin transparență, comunicare și lipsă de compromisuri. Dacă, din diverse motive, așa cum s-a mai întâmplat, politicienii întârzie sau blochează sub orice formă proiectele orașului sau dacă au un alt punct de vedere decât cel al specialiștilor, atunci soluțiile se vor baza pe transparență, comunicare și dezbatere publică.

„Campania va însemna prezența mea fizică în stradă”

Ne puteți urmări și pe Google News

- Promiteți transparență totală a cheltuielilor publice și o reorganizare a Primăriei Ploiești în cazul în care câști gați. Ce alte planuri aveți, care va fi primul lucru pe care îl veți face dacă ajungeți primar?

- Cele două proiecte la care v-ați referit, transparența cheltuirii banilor publici și reorganizarea internă, pe criterii de respectare a legii și care să excludă clientela politică, reprezintă părți dintr- un ansamblu mult mai amplu. Oricât ar părea de neobișnuit, criza de credibilitate a municipalității reprezintă în acest moment una dintre principalele probleme ale Ploieștiului, dar nu se poate rezolva peste noapte. Este nevoie de consecvență, deschidere către cetățeni, o altă abordare a comunicării publice, mai multe explicații pe înțelesul oamenilor, un alt mod de organizare a audiențelor, a răspunsurilor la problemele solicitate, precum și monitorizarea gradului de satisfacție al cetățenilor. În paralel, o altă prioritate pe care o am în vedere este organizarea unei structuri eficiente pentru gestionarea proiectelor europene, o direcție specială care să lucreze la o viziune unitară despre dezvoltarea orașului.

Toleranță zero la corupție

- Ați demisionat din PSD un partid care v-ar fi sprijinit financiar la aceste alegeri. Cum vă descurcați acum, de unde aveți bani de campanie?

- Din economiile personale pe care le-am făcut din 2012 și până în prezent, adică din venituri proprii, iar cheltuielile se vor limita la strictul necesar. Știam că în 2016 va urma o candidatură, nu m-am gândit de la bun început că va fi vorba despre candidatura ca independent la Primăria Ploiești, dar era foarte clar că voi avea nevoie de bani pentru campania electorală. Și cum indiferent de context nu doresc să rămân dator nimănui, am precizat prin declarații ferme în spațiul public că nu doresc sprijin financiar din partea oamenilor de afaceri, pentru că nu sunt omul care să accept o eventuală condiționare ulterior, nici măcar o prezumție de acest fel. Campania mea se va baza în principal pe prezența mea fizică în stradă, nu am avut panotaj stradal de niciun fel, nu am plătit oameni să strângă semnături, în schimb am parcurs zone importante din oraș la pas, discutând pur și simplu cu cetățenii pe care i-am întâlnit, fără niciun fel de pregătire sau mobilizare de susținători.

- Ați fost ofițer SRI. Vă ajută sau vă încurcă acest lucru în campanie? Cum veți lupta împotriva „politicii de clan mafiot” despre care vorbeați?

- Din prima zi în care am intrat în politică, în 1999, am spus public că sunt mândru de activitatea mea în slujba statului român, ca ofițer SRI. La momentul respectiv a fost un șoc pentru mediul politic, deoarece nu era un lucru obișnuit ca un fost ofițer SRI, plecat din sistem prin demisie, să intre în politică. (..) Am fost însă bucuros să constat că expertiza mea în ceea ce privește activitatea în serviciile secrete este respectată acum în Parlament și în Comisia de control a activității SRI, unde sunt membru. În egală măsură, statutul de fost ofițer SRI mă ajută și în ceea ce privește demascarea “politicii de clan mafiot”, prin faptul că oamenii simt că spun adevărul, știu întotdeuna despre ce vorbesc și nu m-aș apuca să lansez în spațiul public acuzații fără acoperire. Dar poate că cel mai important aspect este acela că pregătirea de ofițer m-a înzestrat cu toleranță zero la corupție. În mediile politice un astfel de comportament deranjează, cetățenii în schimb îl apreciază.

„Dacă pierd, mă sfătuiesc cu cetățenii”

- Ce veți face dacă veți pierde bătălia pentru Primăria Ploiești? Veți candida pentru un nou mandat de parlamentar?

- Statutul de independent te trimite la un singur reper, cetățeanul. Așa cum ploieștenii sunt cei care m-au îndemnat să candidez la Primărie după ce mi-am dat demisia din PSD si am devenit senator independent, unii chiar și înainte, dar după demisie a existat o consultare mai largă, la fel se va întâmpla și după alegerile locale, dacă dintr-un motiv sau altul nu voi deveni primar. Dar după toate semnalele pe care le am până în prezent, eu sunt încrezător că ploieștenii mă vor onora cu încrederea lor. Totuși, pentru că mă întrebați, răspunsul meu este unul singur : cetățenii sunt cei cu care mă voi sfătui asupra parcursului public ce va urma. Cred că este un etalon mult mai serios decât orice partid politic.