Primul-ministru dorește acum ca finanțarea integrală a proiectului să se facă din fonduri guvernamentale.

„După cum știți, autostrada Comarnic Brașov este în parteneriat public-privat. Am avut solicitare din partea unei societăți chinezo-turce. Eu am hotărât, împreună cu colegii mei, să scoatem din parteneriat public-privat, iar în prima ședință de CSAT această autostradă să devină de importanță națională sau de infrastructură critică, astfel încât să putem să demarăm cât mai repede lucrările pentru această autostradă. Birocrația este destul de mare, procedurile sunt complicate, la noi s-a format această instituție a contestațiilor și, pentru a trece de toate acest obstacole cred că soluția este ca această autostradă să devină de importanță națională astfel încât să începem construcția cât mai repede din fonduri guvernamentale”, a anunțat Viorica Dăncilă.

În iunie anul trecut, guvernul a anunțat că va renunța la negocierile cu Banca Mondială pentru finanțarea construcției autostrăzii Comarnic-Brașov, preferând în schimb parteneriatul public-privat, soluție dorită la vremea respectivă de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov (detalii aici).

Ulterior, în luna august 2018, premierul Viorica Dăncilă a declarat că autostrada Comarnic – Brașov va fi atribuită până la finalul anului unui partener privat și va costa 1,36 miliarde de euro, urmând a fi executată în maximum 4 ani, cu termen de începere 2019.

Dăncilă a anunțat că executivul e în curs de adoptare a studiului de fundamentare pentru acest obiectiv. Până la finalul anului va fi terminată procedura de atribuire a contractului de parteneriat public-privat, a spus Dăncilă.

Durata de operare de către operatorul privat e de 20 de ani, a mai adăugat Dăncilă.

Abia la finalul lunii mai 2019 guvernul a avut o întâlnire pregătitoare cu un consorțiu sino-turc interesat de construcția autostrăzii Comarnic – Brașov. A fost a patra încercare a statului român de realizare prin PPP a autostrăzii peste Valea Prahovei. Până în acest moment nu s-a semnat însă niciun contract de începere a lucrărilor.