Am fost in vacanta pentru cinci zile in Germania. Am gasit o pauza intre examenele din sesiune si am zis sa plec „sa-mi reincarc bateriile”. Am ales special aceasta destinatie, ca sa merg in parcul de distractii EuropaPark.

Putina lume din Romania stie despre existenta acestui parc, si nici eu n-as fi aflat despre el, daca n-as fi plecat in decembrie cu Ionut Paval (partenerul meu de dans de la „Dansez pentru tine”) si cu mama lui, in Germania, in orasul Lahr, sa-si faca operatia pe inima.

Cel mai mare

Propriu-zis, romanii de la clinica s-au laudat ca Lahr e foarte aproape de un alt orasel numit Rust, unde e cel mai mare parc de distractie din Germania si unul dintre cele mai mari din Europa.

Dintre toate parcurile de distractie pe care le-am vizitat pana acum, acesta mi s-a parut cel mai mare. Cu zeci de atractii, care mai de care mai „periculoase”, de la inaltimi foarte mari, cu o viteza extraordinara, facute sa-ti satisfaca pe deplin nevoia de adrenalina.

In prima zi am ajuns destul de tarziu la destinatie si n-am apucat sa vizitez decat oraselul Rust. Abia a doua zi am mers in parc. Am stat la o pensiune foarte aproape de intrarea in parc, asa ca am fost prima la poarta, inainte de ora de deschidere.

Zeci de atractii „periculoase”

Prima zi in parc, aproape ca am alergat de la o atractie la alta si tot n-am apucat sa-l parcurg in intregime. Iti iei o harta a parcului de la intrare si vezi care trenulete sau alte „nebunii” sunt pentru adulti, care doar pentru copii, la ce ora sunt spectacolele (pentru ca aproape din ora-n ora in diferite locuri exista spectacole – cu cascadori, spectacole de circ, de dans, un spectacol de patinaj pe gheata) si incerci sa-ti faci un traseu.

Din tot publicul care a participat la show-ul de patinaj – cateva sute de oameni – m-au ales tocmai pe mine sa ma urc pe scena, sa fac o poza cu mascota parcului, o papusa-soricel, si m-am simtit destul de timorata in fata tuturor. Cel mai tare montagne-russe, la care nu aveau voie copiii sub 11 ani, era Silver Star, in care m-am dat de cinci ori.

Fara frica

Alt trenulet simpatic era Eurosat, in care nu vedeai nimic, pentru ca toate sinele erau in interior si te zgaltaia bine de tot, dar pe intuneric. In sfarsit, abia a doua zi am terminat de vazut tot ce imi propusesem. Cert e ca n-am ratat nimic.

Nu mi-e frica si „ma dau” in toate atractiile posibile. Imi place in special montagne-russe-ul si, de fiecare data, sper sa gasesc ceva mai tare, mai rapid, mai „adrenalinos” – cum imi place sa zic.

N-am fost niciodata in America, despre care am auzit ca in materie de parcuri de distractie e pe primul loc in lume, dar sper sa ajung candva. A treia zi am vizitat Strasbourg, parcul fiind aproape de granita cu Franta, si a cincea zi am plecat spre Romania. A fost o vacanta scurta, dar simt ca m-a reincarcat pentru tot anul.

CAZARE

Cazare pentru toate gusturile

>  Exista Hotel Resort cu trei hoteluri: ALCazar, ElAndaluz si Colosseo, fiecare cu un alt specific.

>  La moda era Colosseo, dar la toate trei preturile sunt destul de mari.

>  Exista, in schimb, chiar la intrarea principala a parcului, pensiuni ale localnicilor, in care poti sta cu 50-60 de euro pe noapte.

>  O alta varianta inedita este sa dormiti la corturi, in Tipidorf. Sunt niste corturi special amenajate de ei, iar pe noapte costa 17 euro de persoana.

RESTAURANT

In zona franceza a parcului

>  In parc exista multe locuri in care poti manca, dar majoritatea iti ofera numai junk-food-uri.

>  Noi am descoperit, in cele din urma, un restaurant in parc, in zona franceza, unde gaseai foarte multe feluri de salate, asa ca a fost ok.

>  Sigur, poti manca la orice hotel (la Colosseo gasesti vreo trei restaurante),  chiar daca nu esti cazat acolo.

>  La Restaurantul Medici, de la Colosseo, gasiti mancare italieneasca. Pretul aproximativ pentru o masa este de 30 de euro (n.r.).

SFATURI

Vizitati orasele din imprejurimi

>  Ca sa ajung de la Rust – unde era parcul – pana la Strasbourg, desi erau doar vreo 60 de kilometri, am schimbat patru trenuri. Asa ca mult mai bine ar fi sa va inchiriati o masina din Germania.

>  Puteti face excursii – de exemplu, in Strasbourg – unde am ajuns si eu. E un oras dragut si aproape de parcul de distractie.

>  O alta varianta de excursie este tot in Franta, aproape de granita, la „Muntele cu Maimute” – o rezervatie in care primatele traiesc liber si poti sa le hranesti.