"USL doreşte să atragă atenţia opiniei publice interne şi internaţionale asupra faptului că adevărata lovitură de stat în România a început ieri odată cu decizia PDL de a boicota referendumul naţional din 29 iulie şi cu anunţul pe care cu seninătate dl Traian Băsescu l-a făcut că se va întoarce la Cotroceni indiferent de rezultatul acestui referendum. Practic, Traian Băsescu şi PDL au recunoscut ieri că nu mai au nicio şansă de a obţine voturile, încrederea românilor şi că singura modalitate prin care îşi pot păstra scaunul şi privilegiile aferente este una de ordin procedural. Au recunoscut că au pierdut bătălia pentru a-i convinge pe majoritatea dintre români", a spus Mihalache, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USL.
El a motivat că decizia PDL este "adevărata lovitură de stat pentru că doar aşa poate fi definită o situaţie în care o minoritate doreşte să conducă împotriva unei majorităţi".
Mihalache a spus că USL face apel la toţi cetăţenii, indiferent de opţiunile lor politice, să participe referendumul naţional şi avertizează că "artificiile de tip procedural nu se pot substitui votului majorităţii populaţiei şi că o asemenea încercare va antrena România într-o criză politică fără precedent cu consecinţe asupra vieţii fiecărui cetăţean".