Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Dama de consumație care a pus singură mâna pe carte. Mogador – dansatoare, contesă, scriitoare
Dama de consumație care a pus singură mâna pe carte. Mogador – dansatoare, contesă, scriitoare

Dama de consumație care a pus singură mâna pe carte. Mogador – dansatoare, contesă, scriitoare

Élisabeth-Céleste Venard, contesă de Chabrillan, mai cunoscută sub numele de scenă Céleste Mogador, sau pur și simplu Mogador, a fost o curtezana, dansatoare de cancan și scriitoare.

Fiică a lui Anne-Victoire Vénard, s-a născut la Paris pe 27 decembrie 1824. În autobiografie, ea spune că tatăl ei a murit când avea șase ani, dar traducătoarea cărții sale, Monique Fleury Nagem, afirmă că tatăl lui Celeste i-a părăsit mama în timp ce era însărcinată și s-a înrolat în armată.

Potrivit autobiografiei, era un copil îndrăgit, a cărui mamă a protejat-o de un tată vitreg abuziv. Cele mai vechi amintiri ale sale sunt despre cum mama ei a fugit de tatăl său vitreg pentru a-și proteja fiica.

Dar, conform unor alte relatări, a fost neglijată chiar de mama ei.

Prostituţia

Înainte de a împlini 16 ani, Celeste a trebuit să fugă de acasă, când iubitul mamei sale, care era plecată, i-a făcut avansuri.

A stat multe zile pe străzi înainte ca mama ei să se întoarcă, fiind protejată de o prostituată.

Ulterior a fost prinsă de poliție și trimisă la o școală de corecție sub acuzația că era în compania unei prostituate.

La școala de corecție s-a împrietenit cu o altă tânără, prostituată.

Când a ieșit din centrul de corecție, Celeste, supărată pe incapacitatea mamei sale de a-și părăsi iubitul, a decis să se înregistreze ca prostituată.

A contractat variolă și a fost internată multe zile în spital, după care a decis să încerce să-și încerce norocul în industria divertismentului. Făcând acest pas, a dorit ca numele ei să fie scos din registrul prostituatelor.

La început, s-a confruntat cu multe eșecuri, așa că și și-a continuat viața de curtezană cu ajutorul prietenilor și al unui doctor, Adolph, pe care îl iubea.

Adolph a dezamăgit-o în amor, ceea ce a ambiționat-o să-și depășească iubitul în celebritate.

Dansatoare

A învățat să danseze la sala de dans Mabille cu un profesor pe nume Brididi care i-a dat numele de Mogador, spunând că zdupăie mai rău decât bombardamentul asupra orașului marocan Mogador.

La șaisprezece ani, a început să cânte la Cirque Olympique. Ea a pus umărul la introducerea cancan-ului la Bal Mabille. Este creditată ca prima care a dansat schottische.

De asemenea, a cântat în cabarete, interpretând piese de Sebastián Iradier.

O sursă a sugerat că personajul Carmen din opera omonimă a lui Bizet ar fi fost inspirat de Mogador.

Scriitoare și regizoare

În 1854, s-a căsătorit cu Lionel de Moreton, contele de Chabrillan, care a fost numit consulul Franței la Melbourne, Australia, și a murit acolo în 1858.

Tot în 1854, a apărut „Adieu au monde, Mémoires” de Céleste Mogador.

Avocatul ei, Desmarest, a convins-o să scrie povestea modului în care a ieșit din sărăcie pentru a se ridica la vârful mondenelor.

Aceste memorii au provocat scandal atât în ​​Europa, cât și în Australia, unde curtezana devenită contesă tocmai se mutase cu soțul.

Deși ostracizată de noua ei comunitate, ea a folosit cei doi ani pentru a scrie note despre noua ei viață într-un jurnal.

În 1877, l-a publicat-o sub titlul „Un deuil au bout du monde”, povestind experiențele ei din Australia.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.