"Dacă ar fi candidat Bellu, ar fi pierdut sportul!"

"Dacă ar fi candidat Bellu, ar fi pierdut sportul!"

Rămas singur în cursa pentru şefia COSR, Octavian Morariu, actualul preşedinte, crede despre sine că e cel mai potrivit pentru această funcţie.

Prin retragerea lui Octavian Bellu, Octavian Morariu a rămas singurul candidat la alegerile Comitetului Olimpic şi Sportiv Român din 28 noiembrie, însuşindu-şi astfel, încă dinaintea competiţiei, al doilea mandat consecutiv de preşedinte. De ce n-a vrut Bellu să-şi încerce norocul? Fiindcă a fost rugat cu insistenţă de Ion Ţiriac să-i faciliteze lui Morariu prezenţa în rândul membrilor CIO.   Cum Morariu este un apropiat al fostului şef al forului român, situaţia este clară. De altfel, după ce s-a retras din fruntea COR, cum era denumită instituţia înainte de 2004, Ţiriac a militat pentru instalarea lui Morariu la actualul COSR.   Drept răsplată, Morariu s-a angajat atunci să continue proiectele demarate de Ţiriac la centrul olimpic Sydney 2000, inaugurat în luna mai a acestui an. Deşi nu mai este şef al forului olimpic român, Ion Ţiriac ghidonează din umbră activitatea COSR şi îşi numeşte oamenii. La alegerile din 2004, Morariu, cunoscut doar ca fost rugbyst, a fost ales preşedinte tot la presiunile făcute de Ţiriac. Atunci, actualul şef al COSR a fost, la fel ca şi acum, singurul candidat pentru acest post! Şi Ţiriac, la vremea lui, a concurat fără rivali pentru scaunul forului olimpic.

OBIECTIV

Jocuri de iarnă de 40 de milioane de euro pe Valea Prahovei În cei patru ani de mandat, Morariu şi-a propus să creeze premisele pentru organizarea Jocurilor de iarnă ale tineretului din 2013: „Suntem singurii candidaţi. Jocurile se vor desfăşura pe Valea Prahovei. Costurile se ridică la 30-40 de milioane de euro. Vor fi peste 1.500 de sportivi. Va fi cea mai mare competiţie organizată de România după Universiada din 1980“. Morariu a vorbit şi despre amenajarea pistei olimpice pentru canotaj: „Pista olimpică este o decizie politică. Federaţia de Canotaj trebuie împroprietărită. Am văzut proiectul. E un canal în prelungirea lacului Snagov spre Gruiu“.

INTERVIU   „Sunt şanse să devin membru CIO în 2010“ EVZ: V-a surprins retragerea lui Bellu din candidatura pentru preşedinţia COSR? Octavian Morariu: Domnul Bellu a dat dovadă că este responsabil. Şi-a dat seama că, dacă ar fi candidat, ar fi pierdut sportul românesc. Voi continua oricum colaborarea cu el, care a început în urmă cu doi ani. Bellu a declarat că n-a vrut să candideze pentru a vă înlesni prezenţa în rândul membrilor CIO... Prioritatea mea nu e să fiu în CIO, ci să ajut federaţiile să fie cât mai puternice. Dacă voi fi în CIO, i-aş putea ajuta pe marii campioni.   „Nu-mi era teamă de o competiţie cu Bellu“   Cum vă simţiţi ca unic candidat? Sincer, nu îmi era teamă de o competiţie cu domnul Bellu. Asta pentru că am fost obişnuit de mic cu ideea de întrecere. Dacă ar fi candidat Bellu, am fi intrat în polemici şi nu ne-ar fi făcut bine în acest moment. Vreau să definitivez cu Bellu strategia pe care am difuzat-o deja federaţiilor. La ce se referă mai exact această strategie? În primul rând, se referă la modificarea sistemului fiscal. Federaţiile trebuie să fie independente din punct de vedere financiar. În al doilea rând, se referă la ameliorarea resurselor umane în plan sportiv. S-ar putea să nu mai colaboraţi cu Bellu, dacă va fi înlocuit la ANS după alegerile parlamentare. M-aş bucura ca Bellu să rămână preşedinte la ANS. Nu este angajat politic, aşa că ar fi o strategie bună din partea viitorilor guvernanţi să-l păstreze în funcţie. Aş vrea să am un interlocutor valabil, să lucrăm bine.   Când veţi intra în CIO? E un parcurs lung, nu pot bate din degete ca să fiu acolo. Nu voi reuşi să intru în CIO de unul singur, ci cu un lobby puternic. Sunt şanse să devin membru din 2010 sau din 2011. Calitatea de membru al CIO îţi dă un statut în care îţi poţi ajuta ţara în unele momente. Se spune că aţi fost promovat în fruntea forului olimpic ca om de încredere al lui Ion Ţiriac. Am preluat proiectele gândite de Ţiriac în perioada 2003-2004. E vorba de Izvorani şi de Casa Olimpică. Oricum, sunt investiţii din bani publici. Ţiriac m-a susţinut, dar nu m-a băgat cu forţa în această funcţie. Am un respect deosebit pentru el. Relaţia mea cu Ţiriac e bazată pe încredere, dar nu suntem atât de interdependenţi. E o autoritate morală majoră în sportul românesc, de care ţin seama toţi oamenii de sport.

Ne puteți urmări și pe Google News