Evenimentul Zilei > Social > Da, ungurii chiar vor să facă asta în România! E prea mult în aceste vremuri?
Da, ungurii chiar vor să facă asta în România! E prea mult în aceste vremuri?

Da, ungurii chiar vor să facă asta în România! E prea mult în aceste vremuri?

Pentru a marca Centenarul Tratatului de la Trianon, capii bisericilor istorice maghiare din Transilvania redactat o declarație comună în care anunţă că s-au rugat pentru consolidarea unității naționale și pentru un viitor binecuvântat.

Declarația amintită a fost remisă miercuri Agenției de Presă MTI, iar printre semnatarii este şi arhiepsicopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács.

Episcopii romano-catolici din Satu Mare, Oradea și Timișoara, respectiv Jenő Schönberger, László Böcskei și József Csaba Pál au fost cooptaţi în demers.

De asemenea, episcopii reformați de Piatra Craiului, Béla Kató și István Csűry, episcopul evanghelic Dezső Adrojáni și episcopul unitarian Ferenc Bálint Benczedi şi-ai legat numele de acest document.

Toţi au subliniat că nu doresc să adâncească doliul și sentimentul de pierdere, ci se roagă în primul rând pentru consolidarea unității naționale.

„Domnul istoriei să ne dea înțelepciune tuturor pentru ca noi să alegem mereu viața și binecuvântarea, unitatea și dăinuirea, în locul renunțării de sine și al compromisului.

Bunul Dumnezeu să binecuvânteze prezentul și viitorul nostru! El să ne dea puterea de muncă depusă de noi cu speranță, forță creatoare pentru sporirea valorilor noastre, credință pentru a sta în slujba națiunii noastre și a omenirii”, se arată în declarație.

„După un secol de la evenimentele istorice dureroase, privesc cu credința întărită spre viitor, recunoscând că și simpla existență a națunii și a bisericilor este o dovadă a grijii divine.

Trupul unei țări poate fi sfărâmat prin granițe politice, dar nu și sufletul națiunii, care dorește viață și pace!

Ba mai mult, chiar și în cele mai sumbre decenii ale asupririi am fost capabili să creăm valori, agățându-ne de speranță”, se mai arată în declarația comună.

Mai mult, capii bisericilor amintite au precizat că doresc să slujească în spiritul păcii şi că în misiunea lor vor căpăta o forță și mai mare cu prilejul comemorării.

„Împreună cu națiunile vecine, conform voinței lui Dumnezeu și în spiritul învățăturii lui Iisus, trebuie să așezăm pe temelii creștine raportarea la celălalt”, au spus liderii bisericilor maghiare din Transilvania,.

„Copiii popoarelor care se află într-o egalitate efectivă au mai mari șanse să se realizeze, prin respectul reciproc.

În ordinea mondială divină misiunea națiunilor este legată de la bun început de pace și nu de dușmănie, și au nevoie unul de celălalt pentru a face față străduințelor anticreștine, recent apărute, precum și celor care se îndreaptă spre distrugerea valorilor”, se mai arată în declaraţie.

Liderii bisericilor maghiare au mai propus ca joi, în bisericile din Transilvania, la ora 17:30, să fie trase clopotele 100 de minute.

explicaţie foto: clopotul bisericii reformate de la Horlacea

Transcript realizat de Rador