Evenimentul Zilei > International > CUTREMUR în lumea sportului. Cariera DISTRUSĂ a unei mari CAMPIOANE
CUTREMUR în lumea sportului. Cariera DISTRUSĂ a unei mari CAMPIOANE

CUTREMUR în lumea sportului. Cariera DISTRUSĂ a unei mari CAMPIOANE

Atleta kenyană Jemima Sumgong, campioană în proba de maraton la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 a fost suspendată pe o perioadă de opt ani potrivit unei senţinţe judecătoreşti a Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

Sportiva Jemima Sumgong, în vârstă de 34 de ani a fost pedepsită pentru că a oferit informaţii false atunci când se apăra după sancţiunea iniţială. Iniţial, sportiva a fost suspendată patru ani de Agenţia Antidoping Kenyană, în 2017, după ce a fost depistată pozitiv cu eritropoietină, potrivit theguardian.com

Sumgong a fost pedepsită pentru că a oferit informaţii false atunci când se apăra după sancţiunea iniţială. Iniţial, sportiva a fost suspendată patru ani de Agenţia Antidoping Kenyană, în 2017, după ce a fost depistată pozitiv cu eritropoietină.

Justificarea sa a fost însă respinsă de tribunalul disciplinar al IAAF, care a precizat că există şi dovezi convingătoare că Sumgong şi-a falsificat datele medicale şi a minţit în ceea ce priveşte locurile în care s-a aflat, după testarea cu rezultat pozitiv.

În consecinţă, tribunalul a decis să o suspende pe Sumgong (34 ani) timp de opt ani începând cu data pronunţării verdictului, pe 17 ianuarie.

Ancheta a dovedit, însă, că atleta nu s-a prezentat la spital la data indicată şi că documentul furnizat este un fals, "o tentativă deliberată de a obstrucţiona justiţia", se arată în decizia instanţei disciplinare a IAAF.

"Noi sperăm ca această sancţiune să transmită un mesaj ferm celor dopaţi, în sensul în care AIU posedă importante capacităţi de anchetă şi nu va tolera manipularea probelor", a afirmat directorul AIU, Brett Clothier.

Atleta va putea face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).