Evenimentul Zilei > Actualitate > Şedinţa Curţii Constituţionale s-a încheiat. Guvernul trebuie să trimită listele electorale permanente pe 21 august
Şedinţa Curţii Constituţionale s-a încheiat. Guvernul trebuie să trimită listele electorale permanente pe 21 august

Şedinţa Curţii Constituţionale s-a încheiat. Guvernul trebuie să trimită listele electorale permanente pe 21 august

După aproape opt ore de deliberări, magistraţii CCR au decis că erata prin care românii din străinătate sunt incluşi în cvorumul de prezenţă de la referendumul de pe 29 iulie este legală. De asemenea, judecătorii au decis că Guvernul trebuie să trimită listele electorale permanente pe 21 august.

UPDATE 19.13. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a refuzat să răspundă întrebărilor presei precizând că toate detaliile se găsesc în comunicat:"Nu mă puneţi să mă antepronunţ. Aveţi răbdare. O săptămână nu e o viaţă". Întrebat de ce cere listele de la guvern, acesta a răspuns: "Păi, cine a organizat referendumul?".

UPDATE 18.59. Comunicatul de presă al CCR:
Cu majoritate de voturi, plenul CCR a decis: "Hotărârea nr. 3 din 2 august 2012 a fost dată în materia soluţionării contestaţilor introduse în legătură cu procedura referendumului şi nu în materia valabilităţii referendumului.
Completarea operată de judecătorul-raportor nu influenţează şi nu poate influenţa hotărârea pe care CCR urmează să o adopte conform art.47, alin. 1 din Legea de funcţionare şi organizare a CCR. Totodată, plenul CCR a luat în discuţie cererea de preschimbare a termenului de judecată stabilit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor acestuia. Cererea a fost formulată de preşedintele suspendat. Pentru a asigura soluţionarea cu celeritate a dosarului dar şi pentru a evita prelungirea situaţiei de instabilitate politică care se răsfrânge direct asupra economiei naţionale. În conformitate cu legea, plenul CCR a dispus preschimbarea termenului de acordare încadrat în cauză de la data de 31 august 2012 la 21 august 2012.
Al treilea punct pe ordinea de zi, a  fost examinarea scrisorii premierului Victor Ponta. Plenul CCR a hotărât cu majoritate de voturi:" Prin adresa nr. 5305, din 3 august 2012, plenul CCR a solicitat guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012) conform dispoziţiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, "listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv". Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte, se arată în comunicatul CCR. 
UPDATE 18.12. Potrivit unor surse, Curtea Constituţională a trimis Guvernului un răspuns la solicitarea premierului, la care magistraţii au ataşat şi încheierea şedinţei de astăzi, potrivit căreia se cer listele electorale permanente, actualizate până la data de 10 iulie, ţinând cont şi de legea privind alegerea preşedintelui. Aceleaşi surse spun că devansarea termenului pentru 21 august a fost făcută la cererea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.
UPDATE 18.00. După încheierea şedinţei, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a refuzat să facă declaraţii:”Nu vă declar nimic că iar se interpretează. Veţi primi un comunicat în foarte scurt timp”. Sursele EVZ au declarat că românii din străinătate rămân în cvorum la referendum.
UPDATE 17. 29. Şedinţa Curţii Constituţionale s-a încheiat. Potrivit unor surse, Guvernul trebuie să trimită listele electorale permanente pe 21 august. Trebuie să se ţină cont şi de legea privind alegerea preşedintelui.
Vom reveni cu informaţiile oficiale.
UPDATE 17.00. Potrivit unor surse, judecătorii constituţionali ar dezbate, la această oră, scrisoarea trimisă de premierul Victor Ponta către CCR. Totodată, există posibilitatea ca magistraţii să ia în considerare şi varianta preschimbării termenului prevăzut pentru validarea sau invalidarea referendumului (31 august). Mai exact, decizia ar putea fi luată mai devreme.
UPDATE 16.00. Magistraţii Curţii Constituţionale au decis, cu majoritate de voturi, că erata trimisă de CCR a fost legală.
UPDATE 14.43: Surse citate de Realitatea Tv au declarat că cinci dintre judecătorii CCR vor invalidarea referendumului. Sursele EVZ nu au confirmat acest lucru. "Până în acest moment, magistraţii constituţionali au discutat procedura privind numărul voturilor care ar duce la invalidarea referendumului”, au declarat sursele EVZ. În plus, există un curent majoritar în cadrul Curţii Constituţionale, care, conform prevederilor Comisiei de la Veneţia, susţine că Referendumul poate fi invalidat cu 5 – 4.  
UPDATE 14.26: Conform surselor EVZ, înainte ca  erata să fie trimisă, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, i-a sunat pe judecătorii Curţii şi, în urma consultării, şase dintre membrii plenului au fost de acord cu erata.
UPDATE 14. 23: Judecătorii CCR se află, la această oră, în faza votului pentru motivarea deciziei privind faptul că erata este legală. 
UPDATE 13.49: Conform surselor EVZ, CCR discută cu câte voturi se poate decide invalidarea referendumului. Se poate ajunge la soluţia 5 la 4, aşa cum se întâmplă în cazul Curţii Constituţionale a Germaniei. "Legea nu prevede o majoritate în cazul invalidării, se precizează două treimi doar în cazul validării. Or, şi în Germania validarea referendumului se face cu două treimi, însă invalidarea se decide cu majoritate simplă, adică 5 la 4 judecători, cum e aici", au explicat sursele citate.

UPDATE 13.18: Erata a fost legală. Judecătorul Minea avea dreptul să trimită erata către Monitorul Oficial. Aceasta a fost opinia majoritară a judecătorilor CCR şi urmează să fie scrisă. Potrivit surselor EVZ, al doilea punct pe ordinea de zi priveşte numărul de voturi cu care CCR poate să ia o decizie privind valabilitatea referendumului. Nu se ştie cum s-a ajuns la această discuţie în condiţiile în care legea de funcţionare a CCR precizează că o decizie se ia cu două treimi din judecătorii Curţii în acest caz, respectiv 6 la 3.
UPDATE 13.00: După o pauză de 20 de minute, şedinţa CCR a fost reluată. Sursele EVZ au precizat că, deocamdată, numai o parte din judecătorii CCR vor să se decidă azi cu privire la referendum. Totodată, până în acest moment, CCR nu a făcut niciun demers de a solicita Parchetului listele electorale.
 
UPDATE 12.40: CCR a luat o scurtă pauză "tehnică" de la consultări. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean , întrebat de jurnalişti dacă a primit listele electorale de la Parchetul General, a afirmat că nu a primit nimic: "Nu. Încă nu."Potrivit acestuia, până la ora transmiterii acestei ştiri, la mai bine de trei ore de la începerea şedinţei, nu s-a luat o decizie cu privire la erată, ceea ce înseamnă că şedinţa ar putea dura foarte mult. Întrebat când va fi reluată şedinţa, Zegrean a răspuns:"Până ne întoarcem".
UPDATE 12.00: Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 09 august 2012, procurorii au transmis Curţii Constituţionale adresa prin care şi-au exprimat disponibilitatea de a-i pune la dispoziţie listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original. Acste liste au fost "utilizate la Referendumul naţional din data de 29 iulie 2012, astfel cum au fost ridicate, conform procedurilor derulate în cadrul dosarului cu acest obiect, aflat pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică. Până în prezent nu au fost formulate solicitări de către Curtea Constituţională".

  • VEZI AICI ADRESA PROCURORULUI GENERAL CĂTRE CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

UPDATE 11.37: Prima chestiune aflată pe ordinea de zi a CCR a fost erata. Trei dintre judecătorii Curţii s-au pronunţat asupra acestei chestiuni, până la ora transmiterii acestei informaţii. Surse din CCR au precizat că la Curte ar fi ajuns o informare din partea Parchetului instanţei supreme în care erau informaţi că listele electorale sunt pregătite. Totodată în infomare se mai făceau precizări şi cu privire la fraudele de la referendum. Parchetul a negat însă trimiterea unei asemenea informări. Dana Titian, consilier al procurorului general, a declarat că Parchetul nu a trimis absolut nimic la Curte, dar este pregătit să trimită tot ce are.
UPDATE 11.25: Oficiali din Parchetul General au declarat pentru „Evenimentul Zilei” că listele electorale sunt pregătite. „Aşteptăm o adresă de la CCR pentru a le trimite”, a precizat sursa citată.
UPDATE 11.15: Potrivit postului B1TV, judecătorul Petre Lăzăroiu ar fi anunţat că CCR a primit toate listele electorale de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 UPDATE 10.40: Sursele EVZ precizează că există posibilitatea ca în şedinţa CCR de azi "să se decidă ceva cu privire la referendum". Parchetul a confirmat oficial ceea ce EVZ a precizat în urmă cu câteva minute: nu a trimis listele la CCR şi nu a primit solicitarea CCR. 

UPDATE 10.30: Conform Realitatea Tv, toate listele electorale ridicate ieri de Parchet de la diferite instituţii au ajuns la CCR. Sursele EVZ precizează însă că Parchetul nu a trimis niciun document la Curte şi nu a primit nicio solicitare în acest sens.

UPDATE 10.16: A început şedinţa Curţii Constituţionale. Ultimul judecător care a ajuns la Curte a fost Iulia Motoc.

UPDATE 9.50: Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, în această dimineaţă, că adresa Curţii trimisă la Monitorul Oficial a fost făcută în condiţii legale şi nu a semnat-o pentru că era în concediu. "A fost trimisă în condiţii strict legale. Eram în concediu. Judecătorul de serviciu este cel care semnează în locul preşedintelui", a spus Zegrean. În legătură cu adresa din 6 august, Zegrean a subliniat că aceea îi aparţine. În plus, preşedintele CCR a confirmat că luni seară a primit o scrisoare de la primul-ministru şi că doreşte să o citească, iar despre documentele ridicate de Parchet, a spus că nu au ajuns încă, dar că le vor fi trimise dacă le vor solicita.
Întrebat dacă CCR mai aşteaptă ceva de la Guvern şi dacă mai este legal acest lucru, Augustin Zegrean a răspuns: "Poate să fie nelegal ce ne trimite Guvernul?".
Victor Ponta: CCR poate da un verdict pe referendum
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, în cadrul unui interviu de la Palatul Victoria, în emisiunea „Ultimul Cuvânt” difuzată de B1 TV, că nu ştie care dintre cele două adrese ale CCR către Guvern este adevărată, precizând că dacă a doua este cea adevărată Curtea poate da o decizie privind valabilitatea referendumului şi mâine. „Acţiunea de suspendare aparţine Parlamentului, CCR se va pronunţa într-un mod pe care-l vor respecta. Am primit două adrese de la CCR. Am trimis astăzi o adresă către CCR, în care spun că dacă prima este cea adevărată, să scoatem morţii de pe liste, sau a doua este cea adevărată, caz în care CCR poate da decizia mâine, poate avea listele în jumătate de oră. Nu am de unde să ştiu care e cea adevărată”, a spus Ponta.
Ziua decisivă pentru România
Zi hotărâtoare răsare la Curtea Constituţională a României (CCR). Cei nouă judecători îşi unesc minţile şişi măsoară orgoliile profesionale (ori doar politice?!), astăzi, începând cu orele 10.00. Sursele EVZ au precizat că magistraţii CCR vor răspunde convocării: "Cvorumul Plenului va fi asigurat".
Potrivit surselor noastre, Plenul CCR va discuta şi va decide ce e de făcut cu privire la absolut tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă referitor la Curte şi la actele ei, precum şi cu privire la relaţiile cu alte autorităţi interne ori externe.
Erata "politică"
Ceea ce înseamnă că la şedinţa de azi se vor dumiri probabil şi judecătorii Tudorel Toader şi Acsinte Gaşpar cu privire la erata despre care au spus că au aflat din presă; se va lămuri şi colegul lor, Ion Predescu, dacă publicarea "eratei" a fost o decizie politică ori nimic altceva decât încercarea de restabilire a adevărului. Sursele EVZ ne-au precizat că "erata" la decizia Curţii din 2 august – publicată cu întârziere – conţinea doar un paragraf aflat în hotărârea Plenului, care s-a pierdut pe traseul publicării în Monitorul Oficial. Textul era decisiv pentru luarea unei soluţii corecte în procedura de validare a referendumului, deoarece acesta preciza că românii cu domiciliul în străinătate nu pot fi scoşi de pe liste.
Între timp, procurorii îşi continuă ancheta privind fraudarea listelor electorale. Parchetul a anunţat, ieri, că şi de la CCR au fost ridicate documente relevante. Este vorba de copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului.
Surse din zona PNL vehiculau că, azi, este posibil ca judecătorul Ion Predescu să-şi anunţe demisia. Acesta nu a putut fi contactat. Ca variantă pentru continuarea blocării activităţii CCR, cel putin pentru o perioadă de 50 de zile, ar fi ca judecătorii să îndrepte unul contra celuilalt sesizări de cercetare disciplinară.
Victor Ponta, criticat de CSM
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, ieri, Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta, deputaţii PNL Varujan Vosganian şi Mihai Voicu, şi de europarlamentarul Ramona Mănescu. "Intervenţiile acestora în calitate de lideri politici şi formatori de opinie, prin declaraţii ce depăşesc limitele de disciplină a discursului public, cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a Justiţiei", arată CSM.
Politicienii au criticat interceptările din dosarul ex-ministrului Administraţiei, Victor- Paul Dobre, cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Amintim două replici memorabile: "Eu nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!" şi "Să fugim din acest grup infracţional organizat".
Primele date ale anchetei: turism electoral în satele României
Procurorii au început să strângă probe care relevă că la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, USL a folosit turismul electoral şi urna mobilă pentru a umfla numărul de votanţi.
Cele mai multe nereguli, de vot multiplu, au fost descoperite în judeţele controlate de baronii USL: Teleorman, Olt, Mehedinţi, Giurgiu şi Vrancea. Parchetul General a anunţat ieri că au ridicat, în ultima săptămână, milioane de documente. De la Autoritatea Electorală Permanentă şi de la societatea XOR IT Systems, care depistează votul multiplu, au ridicat listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor.
18.292.514 de alegători
De la Evidenţa Populaţiei a fost ridicată situaţia statistică la nivel naţional privind repartizarea pe secţii de votare a celor18.292.514 de alegători înscrişi în copiile listelor electorale permanente. Procurorii au strâns toată baza de date cu cetăţenii cu drept de vot la referendum.
Au mai fost solicitate acte de la instituţii publice, pentru a se stabili numărul românilor care au domiciliul în străinătate. Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, a fost audiat, ieri, în calitate de martor, în dosarul listelor electorale. El a explicat că nu a cerut angajaţilor din subordine să trimită adresa cu precizarea numărului de alegători către Curtea Constituţională.
"Deocamdată mă duc acasă…Cred că oricum eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet."
IOAN RUS, fost ministru
CITIŢI ŞI:

  • Fraudele de la referendum au ajuns la Parchet. Procurorii au ridicat documente de la Curtea Constituţională
  • Judecătorii CCR se întorc din vacanţă să limpezească apele CCR se întruneşte marţea viitoare.
  • Puşi într-o situaţie fără precedent, judecătorii CCR se întorc din concedii „cu primul avion"
  • MAI: Erata Curţii Constituţionale este un fals
  • Pregăteşte USL schimbarea unor judecători ai CCR?
  • Judecătorul CCR, Acsinte Gaspar: Am cerut şi eu preşedintelui CCR convocarea plenului

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: