Evenimentul Zilei > Justitie > Cum vor fi numiţi Procurorul General şi şeful DNA, procedura finală. Pivniceru va face propunerile „pe baza aprecierilor proprii”
Cum vor fi numiţi Procurorul General şi şeful DNA, procedura finală. Pivniceru va face propunerile „pe baza aprecierilor proprii”

Cum vor fi numiţi Procurorul General şi şeful DNA, procedura finală. Pivniceru va face propunerile „pe baza aprecierilor proprii”

Ministerul Justiţiei a publicat pe mai multe precizări privind selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Mona Pivniceru a acceptat după discuţiile cu CSM prelungirea termenelor de înscriere şi de depunere a proiectelor de conducere. Data interviurilor a fost prelungită cu aproape trei săptămâni, iar membrii comisiei de interviu vor avea în continuare rol consultativ. Mona Pivniceru este cea care va propune CSM-ului numele celor doi procurori. Cererile CSM pentru ca la alegerea celor doi procurori să fie folosită procedura similară cu numirile pentru funţiile de conducere de la Curtea Supremă au fost respinse. Mandatul Laurei-Codruţa Kovesi. de procuror general al României, expiră la începutul lunii octombrie. Daniel Morar este delegat în funcţia de procuror-şef la DNA, după ce mandatul său a expirat în luna august.
Integral anunţul MJ referitor la selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
1. Termenul pentru depunerea cererilor de înscriere pentru una sau pentru ambele funcţii de conducere însoţite de celelalte înscrisuri menţionate în anunţul din data de 17 septembrie se prelungeşte până la data de 3 octombrie 2012.
2. Termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se prelungeşte până la data de 15 octombrie 2012.
Ca urmare a prelungirii acestor termene, calendarul selecţiei, anunţat de Ministerul Justiţiei la data de 17 septembrie 2012 se modifică după cum urmează:
– lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie, cu menţionarea celor care au optat pentru ambele funcţii de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii (nedepunerea înscrisurilor, neîndeplinirea condiţiei de vechime, etc.), precum şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 5 octombrie 2012, în loc de 25 septembrie 2012.
– interviul care va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie va avea loc în perioada 23-25 octombrie 2012, în loc de 2-3 octombrie 2012;
– rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 1 noimebrie 2012, în loc de 4 octombrie 2012.
De asemenea, punctele 3-7 din Standardele de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare afişate la data de 17 septembrie 2012 vor avea următorul cuprins:
3. În susţinerea interviului, ministrul justiţiei este sprijinit de:
a. un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
b. un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie;
c. un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii;
d. un psiholog recomandat de Institutul Naţional al Magistraturii. Persoanele menţionate la lit.a) şi b) sunt selectate de ministrul justiţiei dintr-o listă de câte 5 propuneri formulate, la cererea acestuia, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii propuşi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie trebuie să aibă şi calitatea de formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
4. Interviul este condus de ministrul justiţiei. Persoanele menţionate la punctul 3 pot adresa întrebări, privind criteriile inserate în standarde, în domeniile proprii de competenţă, procurorului participant la selecţie. Ele au un rol consultativ.
5. Îndeplinirea standardelor de evaluare a interviului pentru fiecare procuror care participă la selecţie se realizează prin completarea, de către fiecare dintre persoanele menţionate la punctul 3, a unei fişe individuale de evaluare, pe baza unui punctaj stabilit înainte de începerea derulării interviurilor. Punctajul şi fişele individuale de evaluare sunt confidenţiale.
6. Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse în fişele individuale de evaluare se realizează de către ministrul justiţiei, punctajele astfel obţinute de către procurorii participanţi fiind utilizate, ca un reper în formularea propunerilor de numire în funcţie, pe care ministrul justiţiei le va înainta Preşedintelui României, ministrul având un drept exclusiv şi suveran în actul decizional.
7. Ministrul justiţiei formulează propunere motivată de numire pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, pe baza aprecierilor proprii, în urma evaluării înscrisurilor depuse de către procurorii participanţi la selecţia pentru funcţia respectivă şi a îndeplinirii de către fiecare procuror participant la selecţie a standardelor de evaluare a interviului.”

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: