Cum va avea loc interconectarea în energie cu Republica Moldova

Cum va avea loc interconectarea în energie cu Republica Moldova

Interconectarea sistemelor de energie electrică şi gaze naturale din Republica Moldova cu cele din România a constituit principala temă de discuţie în cadrul întâlnirii de ieri dintre ministrul Economiei, din România, Lucian Bode, şi viceprim-ministrul şi ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr.

Cei doi oficiali s-au întâlnit în cadrul şedinţei comune de guvern România-Republica Moldova care a avut loc, ieri, la Iaşi.

Miniştrii Economiei din cele două ţări au convenit că atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova, interconectarea sistemelor naţionale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic şi contribuie la consolidarea securităţii energetice a celor două state, precum şi la diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare, se arată într-un comunicat al Ministerului român al Economiei.

Iată principalele proiecte discutate de cei doi miniştri:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Gazoductul Iaşi-Ungheni, pentru care ministerele de resort au semnat în anul 2011 un Memorandum de înţelegere privind pregătirea condiţiilor pentru construcţia gazoductului de presiune înaltă Iaşi–Ungheni. De asemenea, a fost finalizat studiul de fezabilitate al proiectului, iar următoarea etapă în dezvoltarea proiectului va fi elaborarea proiectului tehnic care să includă secţiunea terestră a conductei, cât şi subtraversările râului Prut.
  • Interconectarea sistemelor de energie electrică din Republica Moldova cu reţeaua europeană ENTSO-E şi montarea fibrei optice între Isaccea şi Chişinău. Acesta este un proiect nou, necesar în vederea interconectării Republicii Moldova la reţeaua ENTSO-E.
  • Proiectul de investiţie în vederea interconectării energetice a Republicii Moldova atât la Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E) cât şi cu România, LEA 400 kV Suceava-Bălţi.
  • Proiectul liniei electrice LEA 110 kV Fălciu-Goteşti, pentru care Transelectrica SA a realizat deja partea de investiţii pe teritoriul României si care se estimeaza a fi finalizat la sfârşitul anului 2012.

Câte firme româneşti sunt în Moldova

Ministrul român al Economiei i-a asigurat pe partenerii din Republica Moldova de disponibilitatea specialiştilor români de a acorda expertiză şi ajutor în domeniul politicilor de sprijinire a IMM-urilor.

Comerţul bilateral România-Republica Moldova a ajuns, anul trecut, la un miliard de dolari. Republica Moldova este a 6-a piaţă extracomunitara de desfacere a produselor româneşti. Exportul român este de 786 milioane dolari, iar importul este de 343,7 milioane de dolari.

În Republica Moldova sunt înregistrate 1.227 societăţi mixte, din care 130 constituite în anul 2011, cu o valoare de capital subscris de 30 milioane de dolari SUA.

România deţine primul loc în Republica Moldova, după numărul de societăţi mixte, şi locul 7 după valoarea capitalului subscris.

CITIȚI ȘI:

  • Ședința comună a guvernelor român și moldovean s-a încheiat. VEZI ce decizii s-au luat