Madridul acuza SUA si Marea Britanie ca au sustras din apele teritoriale spaniole cel mai mare tezaur scufundat.
Comoara descoperita de societatea americana de explorari marine Odyssey intr-o epava de pe fundul Oceanului Atlantic a devenit subiect de disputa juridica internationala.
Spania, care a pornit pe urmele comorii, revendicand-o macar partial, duce doua batalii: una cu Statele Unite ale Americii si una cu Marea Britanie.
O ancheta a autoritatilor spaniole a ajuns la concluzia ca tezaurul scos din mare de exploratorii americani nu ar fi fost gasit, de fapt, in apele internationale ale Atlanticului, ci in cele teritoriale spaniole, in Marea Mediterana, releva cotidianul madrilen „ABC”. Itele povestii sunt cum nu se poate mai incurcate, mai ales ca deocamdata nu exista date precise privind numele si localizarea epavei.
Comoara, dosita in Florida
La 18 mai, societatea Odyssey a anuntat ca a descoperit pe fundul Atlanticului cea mai mare comoara din istorie, estimata la jumatate de miliard de dolari.
Tezaurul format din peste 500.000 de monede de argint, cantarind aproximativ 17 tone, si sute de obiecte si monede din aur a fost descoperit in epava unui vapor din perioada coloniala, a carui identitate nu a fost stabilita. Tocmai din aceasta cauza, nava a primit, provizoriu, numele de „Lebada Neagra”.
Odyssey a repatriat rapid o parte din comoara spre sediul sau din Tampa, Florida. La scurt timp, insa, Madridul a sesizat justitia americana, cerand ca drepturile sale sa fie respectate daca tezaurul se dovedeste a fi spaniol.
Conflict cu rezonanta istorica
In afara de disputa cu SUA, Spania mai duce o batalie cu Marea Britanie. Presa spaniola a scris, ieri, ca Odyssey nu ar fi reusit sa scoata Spania din ecuatie fara ajutorul Marii Britanii.
Presa spaniola sustine ca cele doua nave ale firmei Odyssey ar fi fost golite de toata incarcatura, ce a fost mutata pe vase ale marinei militare britanice.
In prezent, cele doua vase ale companiei americane se afla in Portul Gibraltar, care este teritoriu britanic. Un tribunal din Madrid a emis un ordin de perchezitionare a vaselor de indata ce ar intra in apele spaniole.
Batalia are rezonante istorice, ea fiind purtata in jurul Gibraltarului, chestiune care a tensionat relatiile dintre Londra si Madrid incepand cu 1713. Atunci, in urma Tratatului de la Utrecht, acest teritoriu, la acea vreme spaniol, a fost cedat Angliei.
Gibraltarul se afla in Europa de Sud-Vest, in sudul Spaniei, langa stramtoarea cu acelasi nume, care leaga Mediterana de Oceanul Atlantic. Potrivit cotidianului spaniol „La Razon”, in 2004, Odyssey a semnat un acord care-i permite sa utilizeze instalatiile militare britanice.