Cum poți scăpa definitiv de pofta de dulciuri. Nu ți-ai fi imaginat că este atât de simplu

Cum poți scăpa definitiv de pofta de dulciuri. Nu ți-ai fi imaginat că este atât de simplu Zahăr. Sursa foto: Marazem | Dreamstime.com

Ce înseamnă să ai poftă de dulciuri? Această nevoie apare pentru că în anumite momente ale zilei, în special în cazul celor care mănâncă trei mese pe zi, organismul suferă o scădere a nivelului de zahăr din sânge. Această stare, cunoscută sub numele de hipoglicemie, face ca creierul să trimită un semnal organismului că trebuie să refacă glucoza, ceea ce declanșează nevoia de a mânca urgent.

Acum, motivul pentru care organismul cere zahăr este simplu: motivul pentru care, în loc să fim înclinați să mâncăm un borcan de broccoli, vrem să mâncăm alimente dulci este pentru că zahărul este ușor de digerat și oferă creierului glucoza de care are nevoie imediat.

Un alt motiv care îți va răspunde la întrebarea de ce poftești la dulciuri are legătură cu stresul. Atunci când suntem stresați, se produce cortizol, care este hormonul care ne pregătește să reacționăm la situații periculoase. Iar această cerere de energie face ca organismul să aibă nevoie de mai multă glucoză pentru a continua să funcționeze, prin urmare, atunci când ne confruntăm cu situații solicitante, ne determină să ne îndopăm cu dulciuri.

Există mai multe motive pentru care organismul nostru poate avea acele mici pofte de dulce. Să vedem care sunt acestea:

Ne puteți urmări și pe Google News

Pur și simplu de plăcere

Consumul de zahăr generează plăcere, deoarece creierul nostru activează un sistem de recompensă datorită dopaminei și serotoninei. Dopamina este asociată cu senzațiile plăcute (aceleași senzații care sunt generate atunci când se consumă droguri sau alcool). Sună puternic, nu-i așa? Dar așa este: zahărul se comportă ca un drog în corpul nostru.

Cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât ai mai multă nevoie de el. Organismul intră într-un cerc vicios că, cu cât mănânci mai mult, cu atât îți dorești mai mult! Serotonina, pe de altă parte, este responsabilă pentru reglarea stării noastre de spirit și a sentimentului de bunăstare. Atunci când avem un nivel scăzut de serotonină suntem triști și iritați, iar acest lucru generează un apetit mai mare pentru alimente plăcute (cele bogate în zaharuri și grăsimi).

Lipsa de somn și stresul

Un somn prea puțin sau insuficient de odihnă ne modifică sistemul hormonal: nivelul de cortizol crește, iar cantitatea de hormon leptină, care ne semnalează că suntem sătui, scade. Acest lucru duce la senzația de foame și poate duce la pofte mai frecvente de dulciuri și vă face mai greu să renunțați la zahăr.

Lipsa de odihnă poate duce la niveluri mai ridicate de stres. Persoanele stresate au tendința de a avea o poftă mai mare de alimente plăcute, deoarece se confruntă cu niveluri ridicate de cortizol care cresc nevoia de aceste alimente.

Diete dezechilibrate sau restrictive

Teama de a consuma carbohidrați complecși, încurajată de mitul fals din domeniul nutriției conform căruia „carbohidrații îngrașă" sau de convingeri eronate precum „fructele conțin mult zahăr”, poate duce la hipoglicemie sau la mici scăderi ale glicemiei.

Cum să renunți la dulciuri? Iată câteva sfaturi

Cel mai important lucru este să fii conștient de ceea ce se întâmplă și să nu cedezi impulsurilor și poftelor de dulciuri. Una dintre principalele probleme cu poftele este că acestea duc la înfometare, adică începi să mănânci compulsiv și nu te mai poți opri.

Mâncatul conștient este o tehnică care vă poate ajuta să controlați această poftă de zahăr, pe lângă următoarele sfaturi:

Eliminați alimentele procesate și ultraprocesate din dietă

Produse de patiserie, dulciuri, gustări, băuturi răcoritoare etc. Fă curățenie în cămară și scapă de tot ceea ce știi că nu ar trebui să mănânci. Nu aveți tentații la îndemână, așa că nu uitați de colțul vostru secret. Fie că trăim cu copii sau cu adulți, aceștia trebuie să învețe că aceste alimente sunt la fel de nesănătoase pentru toată lumea, deci nu trebuie consumate.

Fii proactiv

Este posibil ca, dacă sunteți departe de casă și nu v-ați planificat bine mesele, să recurgeți la alimente nesănătoase. Nu faceți această greșeală și nu uitați să luați ceva cu dumneavoastră pentru acele momente. Folosiți un mic recipient în care puteți transporta câteva batoane de legume sau câteva roșii cherry, sau pur și simplu luați un măr în geantă. Există multe rețete sănătoase care pot fi utile.

Nu aștepta până când ți-e foame

Dacă mâncați doar atunci când vă este foame, va fi foarte dificil să vă controlați aportul de zahăr. Mănâncă 4-5 mese pe zi, în funcție de programul și nevoile tale, și vei vedea cum, încetul cu încetul, acele crize bruște vor dispărea.

Alegeți dulciuri naturale

Este dificil să găsim gustul dulce al alimentelor atrăgător dacă suntem obișnuiți cu zaharurile adăugate în alimentele procesate. Dar, încetul cu încetul, ne vom educa palatul și vom fi capabili să apreciem gustul dulce și plăcut al oricărui aliment natural.

Este recomandată ciocolată neagră cu mai mult de 85% cacao (puteți începe cu 70%) - două tablete sunt suficiente! Toate fructele, în general, sunt alegeri bune, fructele uscate (prune, curmale, caise uscate etc.) sau biscuiții de ovăz integral fără zahăr făcuți în casă.

Iar ca înlocuitor al zahărului alb: scorțișoara, pe care o puteți adăuga în cafea, iaurt sau fructe pentru a le face mai apetisante.

Optează pentru un plus de proteine

Proteinele cresc sațietatea și reduc foamea. Dacă pofta de mâncare apare dimineața, încercați să adăugați mai multe proteine la micul dejun: o bucată de brânză sau un ou fiert tare, de exemplu. Iar dacă apar după-amiaza, optați pentru un produs lactat natural (iaurt natural, chefir, brânză bătută, etc.) cu o mână de nuci. Această combinație va stabiliza nivelul de zahăr din sânge și vă va satisface, potrivit Mundodeportivo.