Viața la bloc în 2024. Ce trebuie să știe locatarii de la parter și primul etaj

Viața la bloc în 2024. Ce trebuie să știe locatarii de la parter și primul etaj Bloc / Sursa foto: Google Maps

Viața în comun, la bloc, presupune o serie de reguli pe care trebuie să le respecte toată lumea. De asemenea, reglementările în vigoare stabilesc și costurile pe care le suportă fiecare dintre cei ce locuiesc aici.

Viața la bloc implică o serie de reguli pe care trebuie să le respecte toți cei care locuiesc aici. De asemenea, există și o serie de costuri ce trebuie suportate pentru întreținerea spațiilor comune folosite sau a diferitelor facilități.

Viața la bloc în 2024

Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Există, însă, anumite taxe, pentru întreținerea anumitor facilități, pe care nu trebuie să le suporte toți cei care au ales viața la bloc. Acestea sunt destinate doar acelor proprietari care au acces la ele.

Un exemplu în acest sens este cheltuiala cu întreținerea sau reparația liftului din scara de bloc. Orice imobil de locuințe care are mai mult de patru etaje trebuie dotat și cu un lift care să transporte oamenii la diferitele nivele. Există și persoane care nu utilizează această facilitate și, drept urmare, pot fi scutite de la plata cheltuielilor cu mentenanța și reparațiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba despre cei care locuiesc la parter sau, chiar la etajul unu. Pentru ei, viața la bloc nu presupune și folosirea acestei facilități decât foarte rar sau deloc.

lift

Sursa: dreamstime.com

Ce prevede legea asociațiilor de proprietari

Legea 196/2018, ce reglementează viața la bloc, stabilește că toate costurile și taxele, inclusiv cele legate de lift, sunt incluse în valoarea întreținerii lunare. Reglementările în vigoare oferă posibilitatea scutirii de la plata cheltuielilor de întreținere a liftului pentru cei ce locuiesc la parter sau la etajul unu. Scutirea se aplică prin decizie adoptată de Adunarea generală a proprietarilor, la solicitarea celor în cauză.

Viața la bloc presupune și o serie de costuri asociate funcționării unui ascensor. Acestea pot fi împărțite în costuri necesare funcționării, respectiv energia electrică, și cheltuieli desinate întreținerii și reparațiilor.

De regulă, factura la energie nu conține, detaliat, consumul pentru fiecare facilitate. De regulă, valoarea totală este împărțită la toți proprietarii care își duc viața la bloc. Pe de altă parte, costurile specifice întreținerii și reparației lifturilor pot fi achitate doar de cei care folosesc facilitatea.

Ascensor

Sursa foto: Arhiva EVZ

Viața la bloc și scutirea de taxe

Conform legii, proprietarii care doresc să fie scutiți de la plata acestor cheltuieli trebuie să solicite scutirea de aceste cheltuieli. Toate aceste aspecte trebuie discutate cu administratorul blocului și cu asociația de proprietari. În ceea ce privește mentenanța și reparațiile, costurile sunt suportate de toți proprietarii și se împart proporțional cu cota-parte de proprietate din spațiul comun.

Cine locuiește la parter, la subsol sau etajul unu, poate solicita scutirea de la plata costurilor asociate ascensorului în bloc. În acest sens, trebuie depusă o cerere scrisă ce va fi supusă aprobării asociației de proprietari. În cazul în care cererea este aprobată, cei în cauză nu vor mai plăti cheltuielile pentru lift.