Proprietarii de locuințe și chiriașii riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Ce reguli trebuie să respecte românii care stau la bloc

Proprietarii de locuințe și chiriașii riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Ce reguli trebuie să respecte românii care stau la bloc Sursa foto; Arhiva EVZ

Persoanele care stau la bloc trebuie să știe că riscă amenzi de până la 10.000 de lei dacă nu respectă unele reguli. Sunt vizați atât propritarii de locuințe, cât și chiriașii. Toți trebuie să acorde mare atenție acestei legi.

Mulți dintre proprietarii de locuințe sau chiriași nu știu că sunt anumite obligații sau interdicții impuse prin lege pentru cei care stau la bloc. Și riscă o amendă de 10.000 de lei. Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor prevede ca regulamentul blocului trebuie să fie respectat de toate persoanele care intră în acea clădire. Și persoanele care sunt găzduite pentru o perioadă scurtă de timp sau cei care se află prin trecere prin bloc trebuie să respecte regulamentul.

În plus, proprietarii de apartamente care fac modificări ilegale în apartafmente sau care nu vor să coopereze cu asociația pentru a fi făcute reparații în legătură cu proprietarea comună riscă să primească sancțiuni drastice. În plus, pot fi amendați și cei care refuzul accesul de urgență în locuințele lor sau cei care nu reacționează în cazul unor reparații necesare și care le creează vecinilor pagube.

Lucrurile pentru care românii de la bloc riscă până la 10.000 de lei

Este important de precizat că mai multe fapte pentru care proprietarii de apartamente vor putea fi amendați de polițiștii locali. Chiriașii sunt scutiți de aceste sancțiuni. Proprietare care nu au comunicat modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală vor risca o amendă între 200 și 1.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sancțiunea pentru cei care nu permit accesul în locuință a președintului asociației, al unui membru al comitetului executiv sau al administratorului unei persoane calificate pentru reparații este cuprinsă între 500 și 3.000 de lei. Proprietarii care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor pot să primească amenzi între 500 și 3.000 de lei.

O amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei vor primi proprietarii care au schimbat destinația locuinței fără autorizații și aprobări legale. Aceeași sancțiune se aplică și în cazul celor schimbă aspectul proprietății comune a proprietarilor sau modifică elementele constructive fără să respecte legea, potrivit avocatnet.ro.