Ce despăgubiri pot primi cei care încheie o poliță obligatorie pentru cutremur

Ce despăgubiri pot primi cei care încheie o poliță obligatorie pentru cutremur Sursa foto: EPA/ERDEM SAHIN

În România există touă tipuri de asigurări pentru locuințe, în caz de cutremur. Prima este cea obligatorie, iar a doua cea facultativă, care poate acorda persoanei asigurate cei mai mulți bani.

Asigurarea obligatorie este de două tipuri, de tipul A, pentru locuințele construite din materiale rezistente, și de tipul B, pentru cele construite din alte tipuri de materiale, lemn sau chirpici.

În cazul locuințelor asigurate obligatoriu cu polițe de tip A, despăgubirea obligatorie acordată este de maxim 20.000 de euro, în timp ce pentru cele de tip B, suma primită de asigurat este mult mai mică, mai exact de 10.000 de euro.

Legea mai prevede că prima de asigurare pentru polița de tip A este de 20 de euro, iar cea pentru polița de tip B, de zece euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, în România există încheiate aproximativ două milioane de polițe pentru risc la cutremur.

Mai trebuie spus că aceste polițe obligatorii mai acoperă și distrugerile provocate de alte dezastre naturale, precum inundațiile sau alunecări de teren.

Ce prevede legea

În cazul românilor care își cumpără o casă sau un apartament, polița de asigurare trebuie să fie încheiate în maxim cinci zile de la semnarea actelor de proprietate.

Legea 260/2008, mai prevede că primăria din raza de domiciliu are dreptul de a verifica dacă aceste polițe de asigurare obligatorii au fost încheiate, iar în caz contrar să aplice o amendă a cărui cuantum este cuprins între 100 și 500 de lei.

Deși aceste polițe de asigurare sunt obligatorie, în realitate niciun român nu este controlat dacă a respectat sau  nu aceaste prevederi legale, impuse prin Legea 260/2008.

De asemenea, în cazul unui cutremur sau alt cataclism natural, inundații sau alunecări de teren, puteți depune cerere pentru acordarea banilor, în maxim 60 de zile.

În cazul în care ați adus modificări la locuințe, altele decât cele aprobate printr-o autorizație de construire, dauna nu se mai plătește persoanei asigurate.

Polița facultativă pentru cutremure

În România există și o poliță facultativă la cutremure, inundații sau alunecări de teren, produsul financiar fiind oferit de majoritatea firmelor de asigurări

Este bine de știut faptul că pentru o poliță cu suma asigurată de 100.000 de euro, în cazul unui cutremur, care va duce la prăbușirea imobilului, 20.000 de euro, vor fi acoperiți de polița obligatorie, în timp ce alți 80.000 de euro, de asigurarea facultativă.

Mai mult, în cazul producerii de daune limitate, asiguratul va primi banii, în prima fază, de pe polița obligatorie, iar dacă valoarea este mai mare, atunci diferența va fi acoperită de pe polița facultativă.