Manevrele interzise pe străzile cu sens unic. Șoferii riscă amenzi de sute de lei dacă fac asta

Manevrele interzise pe străzile cu sens unic. Șoferii riscă amenzi de sute de lei dacă fac asta

Șoferii trebuie să fie foarte atenți la semnele de circulație atunci când se află pe drum, deoarece acestea indică și manevrele pe care le pot sau nu face. Dacă nu sunt atenți, riscă amenzi de câteva sute de lei.

Pentru o bună desfășurare a circulației, pe anumite sectoare de drum se poate impune ca circulația să se desfășoare într-un singur sens, începutul și sfârșitul drumului cu sens unic fiind semnalizate ca atare. Circulația pe aceste tipuri de străzi se desfășoară cu respectarea mai multor reguli.

Circulația pe străzile cu sens unic

Pe străzile cu sens unic oprirea sau staționarea se face pe ambele părți, cu condiția să rămână liberă cel puțin o bandă de circulație, asta dacă nu există alte semne care să impună reguli diferite.

Depășirea se face pe partea stângă. Însă, tramvaiele aflate în mers pot fi depășite pe ambele părți, fiind mai indicată partea din dreapta. Dacă tramvaiul este oprit în stație, depășirea se va face, bineînțeles prin stânga, iar dacă nu poate fi depășit, conducătorul auto oprește în spatele ultimului vagon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Manevrele interzise pe aceste tipuri de străzi

În ceea ce privește manevrele interzise pe străzile cu sens unic, șoferii trebuie să știe că întoarcerea vehiculelor este interzisă. Prevederile privind mersul înapoi se aplică fără excepţii, adică nu poți merge cu spatele mai multe de 50 de metri, cu mențiunea că ieșirea cu spatele de pe orice fel de stradă nu este permisă.

La ieșirea de pe aceste străzi, șoferii care vor să facă stânga sunt obligați să ocupe rândul de lângă bordură sau acostamentul din partea stângă. Dacă sunt prinși că circulă pe interzis, conducătorii auto riscă între 6 şi 8 puncte amendă, adică vor scoate din buzunar între 540 şi 720 de lei.

Cum recunoști un drum cu sens unic

Există mai multe modalități prin care poți recunoaște o stradă cu sens unic. Astfel, strada nu are axa drumului (axa drumului este linia imaginară sau materializată prin marcaj care desparte sensurile de circulație, dar sensul unic având un singur sens de circulație axa drumului nu mai există).

La apropierea din lateral de un drum cu sens unic sau la intrarea pe un astfel de drum se întâlnește indicatorul de informare „Drum cu sens unic“ care indică și direcția drumului cu sens unic. La apropierea din sens invers de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de interzicere „Accesul interzis“, potrivit Impact.ro.