Evenimentul Zilei > Social > Cum să tai ceapă fără să-ți lăcrimeze ochii. Trucurile care te scapă de coșmarul din bucătărie
Cum să tai ceapă fără să-ți lăcrimeze ochii. Trucurile care te scapă de coșmarul din bucătărie

Cum să tai ceapă fără să-ți lăcrimeze ochii. Trucurile care te scapă de coșmarul din bucătărie

Majoritatea oamenilor lăcrimează sau simt o usturime la ochi atunci când taie ceapa. Cu toate astea, specialiștii au oferit o serie de sfaturi pentru a scăpa de disconfort. Gătitul va fi o adevărată plăcere.

Toți știm senzația de usturime a ochilor ce apare atunci când tăiem ceapă în bucătărie, dar specialiștii au găsit câteva modalități prin care să scapi de acest disconfort..

Atunci când îl tai, bulbul de ceapă eliberează o substanță numită alliinase, ce la rândul ei emite molecula iritantă numită tiopropanal sulfoxid, responsabilă de iritarea și lăcrimarea ochilor. Această moleculă este un ulei esențial sulfurat, ce poate ajunge cu ușurință în nas, unde va irita mucoasa nazală.

Acțiunea iritantă a tiopropanalului sulfoxid duce la senzația de usturime, iar ochii încep să lăcrimeze. Cu toate astea, există o serie de trucuri prin care poți scăpa de probleme.

Cum să nu lăcrimezi de la ceapă

Primul truc este să ungi tocătorul cu o felie de lămâie înainte să te apuci de treabă. Dacă faci asta, vei putea tăia ceapă cu ușurință, ochii tăi fiind protejați împotriva iritării. În plus, mirosul puternic al cepei nu va impregna tocătorul. Pune cuțitul în congelator și lasă-l acolo timp de 15 minute înainte să tai ceapă. Așteaptă ca lama cuțitului să devină foarte rece.

Sursă: Photo 68796194 © Mohamed Ahmed Soliman | Dreamstime.com

Un alt truc este să lași hota pornită până termini. Atunci când vrei să tai ceapă în bucățele, ai grijă că bucătăria ta să fie bine ventilată, astfel încât să dispersezi acizii eliberați ce îți irită ochii. Poți pune și ceapa în congelator pentru a emite o cantitate mai mică de tiopropanal sulfoxid atunci când este tăiată.

Specialiștii îți recomandă să alegi cuțite de calitate pentru a tăia această legumă. Evită cuțitele zimțate, deoarece acestea îngreunează procesul tăierii și sporesc cantitatea de enzime emise. Ei te sfătuiesc să îți cumperi un recipient cu apă și să-l ții aproape de tocător până termini de tăiat. Ține o oală cu apă fierbinte în bucătărie. Aburul emis de aceasta va dispersa gazele emise.

Un alt truc este să porți ochelari de soare sau de protecție atunci când tai ceapă. Îți va proteja ochii împotriva senzației de usturime. Anumite magazine vând ochelari de protecție creați special în acest scop, iar prețul lor nu este foarte mare, potrivit dozadesanatate.ro