Consumul de ceapă are efecte secundare! Mare atenție la semnalele pe care ți le dă corpul

Consumul de ceapă are efecte secundare! Mare atenție la semnalele pe care ți le dă corpulSursa foto: dreamstime.com

Se crede că ceapa este una dintre cele mai vechi legume cultivate din lume. De fapt, a fost folosită de romani, greci și multe alte culturi timp de mii de ani ca aliment, precum și ca remediu pentru numeroase afecțiuni. Mai mult, utilizarea cepei ca remediu naturist a determinat cercetarea modernă să descopere numeroasele sale beneficii medicinale. Totuși, are ceapa dezavantaje sau efecte secundare?

Alături de usturoi, praz și arpagic, ceapa este o plantă culinară ce aparține genului Allium. Ea prezintă proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antitrombotice, anticancerigene, antioxidante și de protecție a inimii și a ficatului.  Totuși, în ciuda acestei pleiade de beneficii potențiale pentru sănătate, ceapa poate provoca efecte secundare nedorite la unele persoane. Acest articol trece în revistă unele dintre cele mai frecvente efecte negative ale cepei.

Ceapa poate agrava simptomele IBS

Sindromul colonului iritabil (IBS) este o afecțiune care afectează 10-15% din populația SUA. Se caracterizează prin simptome precum balonare, dureri abdominale, crampe, gaze, slăbiciune generalizată și mișcări intestinale anormale care variază de la constipație la diaree.

Tratamentul IBS implică o abordare multimodală axată pe gestionarea simptomelor pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Schimbările în alimentație reprezintă un factor cheie în acest sens.

Deși alimentele nu sunt considerate o cauză a IBS, ele pot declanșa simptomele acesteia. Prin urmare, o dietă cu conținut scăzut de FODMAP a devenit unul dintre cele mai recomandate tratamente. FODMAP face referire la carbohidrați cu lanț scurt nedigerabili și absorbiți lent, care se găsesc în anumite alimente și care provoacă disconfort la persoanele cu IBS.

Ceapa, usturoiul, nuca de cocos și produsele pe bază de lapte și grâu sunt alimente cu conținut ridicat de FODMAP. Astfel, unele persoane ar putea fi nevoite să evite temporar sau permanent ceapa dacă prezintă simptome IBS.

Ține cont de alergii!

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul dumneavoastră imunitar are o reacție adversă la proteinele din anumite alimente. Acest răspuns imunitar poate afecta organele și sistemele, cum ar fi pielea, intestinul, inima și sistemele respirator și nervos.

Cei mai comuni alergeni alimentari pentru copii și adulți sunt laptele de vacă, ouăle, arahidele, peștele, crustaceele, nucile, soia și grâul. Mai mult, fructele și legumele sunt alergeni prevalenți la adulți.

Câteva studii au identificat reacții alergice la ceapă. Ceapa face parte din familia Liliaceae de plante cu flori, alături de usturoi, sparanghel și praz. Cercetările sugerează că reactivitatea încrucișată alergenică poate apărea între diferite plante Liliaceae, precum și între polenurile de iarbă. Acest lucru înseamnă că, dacă sunteți alergic la una dintre ele, este posibil să aveți reacții alergice și la altele.

Ceapa conține compuși numiți disulfură de dialil și proteină de transfer lipidic, care pot provoca simptome de alergie precum astm, nas care curge, congestie nazală, ochi roșii, mâncărimi la nivelul ochilor și al nasului și dermatită de contact, caracterizată printr-o erupție cutanată roșie, cu mâncărimi. În cazuri rare, dermatita de contact poate apărea atunci când oamenii pur și simplu manipulează ceapa fără să o mănânce.

Iritații la nivelul ochilor

Atunci când tocați ceapa, probabil că ați experimentat o senzație de usturime în ochi care vă provoacă lacrimi.

Membrii genului Allium produc un metabolit de sulf numit factor lacrimogen (LF), care funcționează ca un mecanism de apărare chimică împotriva animalelor și a microbilor. LF este un compus volatil, ceea ce înseamnă că se evaporă ușor. Este eliberat ca urmare a unei serii de reacții enzimatice care au loc atunci când țesutul cepei este perturbat - cum ar fi atunci când o tocați. Din cauza volatilității sale, LF poate ajunge la ochi și poate provoca iritarea responsabilă de efectul de inducere a lacrimilor al cepei.

Pentru a preveni ca LF să ajungă la ochi, puteți încerca să răciți ceapa înainte de a o manipula, să o tocați sub jet de apă, să purtați ochelari de protecție etanșă și să aprindeți un chibrit.

Arsurile de stomac

Arsurile la stomac pot fi un simptom al refluxului gastroesofagian (GERD) - o afecțiune în care conținutul stomacului urcă înapoi în esofag, tubul care leagă stomacul și gâtul. Acest lucru poate provoca o senzație de arsură în piept. Acest lucru se întâmplă atunci când mușchiul de la capătul esofagului, numit sfincterul esofagian inferior (LES), se relaxează și poate permite alimentelor și acidului gastric să treacă în esofag. Cercetări din anul 2000 sugerează că unele alimente, inclusiv ceapa, pot declanșa simptomele arsurilor la stomac prin promovarea relaxării LES.

Un studiu din 1990 a observat că o masă care conținea ceapă a crescut semnificativ episoadele de arsuri la stomac la persoanele cu arsuri frecvente, în comparație cu aceeași masă fără ceapă, cât și cu un grup de control format din persoane fără arsuri la stomac. Prin urmare, este posibil să doriți să renunțați la ceapă dacă aveți arsuri la stomac.

Alte potențiale dezavantaje ale consumului de ceapă

Analizele cercetătorilor au indicat anumite conexiuni între consumul de ceapă și alte câteva efecte secundare potențiale.

Respirație urât mirositoare

Dacă v-ați bucurat vreodată de un fel de mâncare cu ceapă, acest efect secundar urât mirositor probabil că nu vă va surprinde. Consumul anumitor alimente, cum ar fi ceapa și usturoiul, poate provoca halitoză temporară, mai cunoscută sub numele de respirație urât mirositoare.

Dacă ați dori să vă bucurați de un fel de mâncare cu ceapă, dar vă faceți griji cu privire la respirația urât mirositoare, este posibil să puteți combate mirosul spălându-vă pe dinți, folosind ața dentară, guma de mestecat sau clătinându-vă cu apă de gură după ce ați mâncat.

Interacțiunea medicamentoasă

Ceapa are un potențial efect anticoagulant, ceea ce înseamnă că poate ajuta la prevenirea formării de cheaguri de sânge. Deși acest lucru ar putea părea un beneficiu, poate fi o problemă, mai ales dacă luați anumite medicamente.

De exemplu, atât studiile mai vechi, cât și cele mai recente arată că ceapa poate interfera cu medicamentele anticoagulante, cum ar fi warfarina, și poate crește moderat riscul de sângerare, potrivit healthline.com. Cu toate acestea, studiile cu pricina nu menționează cantitățile necesare consumului astfel încât ceapa să reprezinte un risc pentru sănătate.

Concluzionând, ceapa este o legumă versatilă, folosită în numeroase feluri de mâncare. Ea a fost folosită de-a lungul istoriei ca remediu de casă datorită multiplelor beneficii pentru sănătate. Din nefericire, ceapa are, de asemenea, mai multe dezavantaje. Acestea variază de la riscuri ușoare, cum ar fi respirația urât mirositoare și iritarea ochilor, până la grave, cum ar fi reacțiile alergice și interacțiunile medicamentoase.

Ne puteți urmări și pe Google News