Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum pot românii să pună mâna pe banii norvegienilor
Cum pot românii să pună mâna pe banii norvegienilor

Cum pot românii să pună mâna pe banii norvegienilor

Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de manager al "Fondului bilateral naţional", prin care România atrage granturi SEE şi norvegiene, aşteaptă cereri de finanţare în cadrul a două apeluri cu o valoare cumulată de 250.000 de euro.

În cadrul primului apel, cu o valoare de 200.000 euro, sunt finanţate proiecte prin care sunt susţinute arii prioritare precum justiţie şi afaceri interne, consolidarea capacităţii judiciare, cooperare Schengen, copiii şi tinerii aflaţi în situaţii de risc. În cadrul celui de al doilea apel, cu o valoare de 50.000 euro, se acordă granturi pentru deplasări efectuate exclusiv în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale cu entităţi din cele trei state donatoare: Norvegia, Islanda, Liechtenstein.

Specificul finanţărilor acordate în cadrul celor două apeluri este contractarea uşoară şi rapidă: cererile de finanţare completate au cel mult 5 pagini, iar perioada de evaluare a acestora este de maximum 30 de zile lucrătoare. Suplimentar, beneficiarii nu trebuie să asigure cofinanţare: cheltuielile eligibile din cererile de finanţare aprobate sunt acoperite integral.

Beneficiarii eligibili pentru a depune proiecte în cadrul celor două apeluri sunt instituţiile publice şi organizaţiile cu activităţi non-comerciale cu activitate în domeniile relevante atât din România cât şi din statele donatoare.

"Fondul bilateral naţional" este destinat finanţării activităţilor complementare cooperării dintre entităţile române şi cele din statele donatoare: Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Aceste activităţi includ conferinţe, seminarii de lucru, vizite de studiu, studii, servicii de consultanţă, activităţi de informare sau care facilitează viitoare cooperări în cadrul programelor şi proiectelor.

România beneficiază de granturi SEE & norvegiene în valoare de aproximativ 306 milioane de euro. Fondurile sunt distribuite prin 22 de programe în cadrul cărora vor fi dezvoltate proiecte în următoarele domenii: protecţia mediului, societate civilă şi îmbunătăţirea condiţiilor sociale pentru populaţia roma, justiţie şi afaceri interne, sănătate, cercetare, cultură.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: