Firmele dezvoltă tot mai multe dispozitive care permit consumatorilor casnici să îşi cunoască detaliat şi să controleze consumul de energie.
Preocuparea pentru o cât mai bună cunoaştere a modului în care consumăm energia este tot mai mare în rândul oamenilor din lumea largă. Mai nou, consumul de electricitate de acasă poate fi văzut în timp real pe internet sau pe telefonul mobil.
În plus, dispozitivele moderne apărute pot monitoriza consumul zilnic de electricitate din casă, pentru fiecare aparat electronic conectat la priză. Unele dintre acestea pot chiar să oprea scă funcţionarea unor aparate aflate în stand-by prin comandă de pe internet sau mobil.
Control on-line al consumului
De pildă, pe alertme.com se găsesc „cititoare de contoare” sau „prize inteligente” care asta fac: arată britanicilor cât consumă în casă cu uscătorul de păr, cu televizorul sau frigiderul ori pot chiar deconecta unele aparate aflate în stand-by. Clienţii pot primi apoi informaţiile privind consumul şi on-line. Aceste sisteme costă câteva zeci de lire sterline, iar potrivit companiei care le comercializează, ele duc la economii de până la 20% din factură.
AlertMe a devenit partener cu Google PowerMeter, un instrument gratuit de monitorizare a consumului de energie de acasă direct de pe pagina proprie de iGoogle. Acesta permite şi să calculezi câţi bani ai consumat energie într-o zi, de pildă, va arăta ce aparate din casă consumă mereu energie fără să realizezi şi va stoca datele în grafice pe zi, pe săptămână sau lună.
Deocamdată acest sistem nu este încă accesibil publicului larg, decât prin parteneriate cu unele firme de utilităţi sau producători de dispozitive de monitorizare de genul AlertMe.
În România, dispozitive de acest gen destinate consumatorilor casnici nu se prea găsesc. Asta şi pentru că lipseşte piaţa, spun companii din domeniu. „Nu e formată piaţa. La o factură lunară de 100 lei, să zicem, consumatorii casnici nu ar fi suficient motivaţi să investească în astfel de sisteme, ca să reducă cu 10% consumul de energie”, ne-a declarat Claudiu Boca, reprezentant al firmei Servelect, care oferă soluţii de reducere a costurilor energetice pentru consumatori comerciali sau industriali.
Informaţia, esenţială Pentru cei care îşi permit, există totuşi sisteme de iluminare automată prin senzori de mişcare, variatoare de lumină care, la o reducere a nivelului de iluminat din încăpere cu 25%, pot conduce la o micşorare a consumului de electricitate cu 20% sau comanda de la distanţă a încălzirii casei.
Unele studii arată că accesul la informaţii privind consumul de acasă ar duce la economii lunare de 5-15%. De altfel, vesticii au o mulţime de site-uri dedicate economiilor de electricitate, căldură sau carburant. Departamentul pentru Energie al SUA a pus la dispoziţia publicului un ghid de economisire a consumului de carburant, dar şi un calculator on-line pentru eco nomiile de costuri cu benzina.
La rândul lor, britanicii au la dispoziţie site-uri de comparare a celor mai bune preţuri de pe piaţă la electricitate sau gaz, de genul moneysupermarket.com sau moneysavingexpert.com.
„OMOARĂ UN WATT”
Atenţie la aparatele electrocasnice care „mănâncă” energia
Sistemul britanic AlertMe Energy costă 49 de lire sterline şi un abonament lunar de 1,99 lire. Kitul conţine un cititor de contor („meter reader”), fiind un dispozitiv care se prinde de contorul de acasă, astfel încât se poate monitoriza în detaliu consumul de energie din casă - de la cuptorul de gătit, la iluminat.
De asemenea, mai cuprinde un dispozitiv wireless care preia informaţia de la cititorul de contor, pe care o transmite securizată pe internet, astfel încât să poată fi vizualizată on-line de utilizator. „Priza inteligentă”, lansată în 2008, este opţională şi costă 25 de lire.
Dispozitive de acest gen permit economii mici de energie de la fiecare aparat din casă, dar care, cumulate, contează. De altfel, plătim mai mult în factura de curent, fără să ne dăm seama, din cauza aparatelor botezate „vampiri energetici” - cele lăsate în stand-by.
Într-un campus al unui colegiu din SUA, a avut loc recent un concurs numit „Omoară un watt”, cu paşi simpli, ca scoaterea din priză a aparatelor nefolosite. Camera cu cele mai mari economii a câştigat un premiu în bani. Economiile clădirii au fost de 15%.