Cum păcăleşti gripa

Cum păcăleşti gripa

Vaccinează-te, evită spaţiile aglomerate, aeriseşte-ţi camera şi fă mişcare zilnic.

Vaccinarea este cea mai bună metodă de a te apăra împotriva gripei, însă medicii te avertizează că nu este eficientă 100%. O eventuală imunizare cu medicamente sau produse naturiste ajută şi mai puţin. Asta pentru că receptivitatea umană la acest virus, unul dintre cei mai periculoş i, este foarte mare.

Gripa s-ar putea să te ocolească, totuşi, dacă ai o imunitate bună, câştigată în timp printr-o alimentaţie bogată în fructe şi legume şi prin mişcare zilnică. Pentru a reduce riscul contaminării, evită pe cât posibil spaţiile aglomerate şi aeriseşte-ţi camera mai des, pentru că lumina naturală ucide microbii. Se ia prin strănut şi vorbit De regulă, virusul gripei circulă începând cu luna decembrie până în luna februarie.   „Pentru că se transmite prin aer (strănut, vorbit), evită pe cât posibil spaţiile aglomerate, unde există riscul să fie persoane deja infectate (hipermarketuri, săli de cinema sau teatru, restaurante, etc.). O persoană care a luat virusul este contagioasă cu o zi-două înainte de a avea simptome, astfel că este greu să eviţi persoanele deja contaminate“, spune Sorin Petrea, medic infecţionist la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ din Bucureşti.

Ca măsuri suplimentare, obiş- nuieşte-te să te speli mai des pe mâini şi să ai o igienă mai strictă. Mai ales pe cel mic învaţă-l să se spele pe mâini cum vine de la şcoală şi de fiecare dată când mă- nâncă. Poate ajuta şi o mască textilă pe faţă, dar numai pentru o jumătate de oră.

„După aproximativ 30 de minute masca se impregnează cu microorganisme şi pe o parte şi pe cealaltă“, adaugă Sorin Petrea. La primele semne că ai luat virusul (dureri musculare, febră peste 38 de grade C şi o stare generală proastă), evită să stai prea aproape de persoanele cu care intri în contact. Strănută numai într-o batistă de hârtie pe care o arunci imediat şi stai acasă cel puţin două-trei zile. Altfel, rişti să îi contaminezi pe ceilalţi la prima strângere de mână. Dormi singur în cameră, foloseşte tacâmuri separate

În plus, este bine să eviţi folosirea aceloraşi prosoape sau tacâmuri cu ceilalţi membri ai familiei şi să dormi în cameră singur. Dacă există o altă baie în casă, foloseşte-o numai pentru tine. Cât eşti gripat, nu pregăti mâncarea pentru familie şi renunţă pentru câteva zile să te mai joci cu cei mici. Semnele obişnuite ale gripei sunt febra de peste 38 de grade C, durerile de cap, nasul care curge, frisoanele sau tusea seacă.

Dacă febra creşte, te dor ochii, tusea persistă, atunci prezintă-te fie la medicul de familie, fie în ambulatoriul unei unităţi medicale. Du-te la medic şi în cazul în care simptomele gripei persistă mai mult de şapte zile. „În cazuri mai severe bolnavul trebuie supravegheat în spital. Complicaţiile gripei pot fi redutabile şi constau în suprainfecţii respiratorii, miocardită, complicaţ ii nervoase“, spune Simin Florescu, medic specialist în boli infecţioase la Spitalul „Prof. dr. Victor Babeş“ din Bucureşti.

OFERTĂ Vaccinuri şi imunostimulatoare pe piaţa farmaceutică

Vaccinurile antigripale şi suplimentele pentru stimularea imunităţii se găsesc în majoritatea farmaciilor. Nu cumpăra vaccinul decât dacă teai asigurat că a fost ţinut la frigider. Ideal ar fi ca temperatura la care este ţinut vaccinul să fie mai mică de 8 grade C.

Îţi prezentăm o parte din oferta de vaccinuri antigripale şi produse imunostimulatoare de pe piaţa:

> Vaccin antigripal Vaxigrip, Aventis Pasteur, 33 lei

> Vaccin antigripal Influvac, Solvay Pharmaceuticals B.V, 33 lei

> Vaccin antigripal homeopatic, PlantExtrakt, 15 lei

> Suplimente naturale pe bază de echinaceea, 10 lei

> Imunoactiv, de la Walmark, 30 lei

> Imunogrip, tinctură, de la PlantExtrakt, 12 lei

> Extract purificat de răşină, de la Mumie, 35 lei

> Ulei de cătină, de la Hofigal, 14 lei

> Vaccin antigripal, de la Institutul Cantacuzino (va fi distribuit prin medicii de familie).

RESTRICŢII

Alergicii nu au voie să se vaccineze

Cea mai eficientă măsură de protecţie împotriva virusului gripal rămâne vaccinarea cu o lună înainte de intrarea în circulaţie a virusului. „Vaccinarea se face numai la începutul toamnei şi trebuie indicată şi supravegheată de medic, deoarece există categorii de populaţie la care poate fi contraindicată (persoane alergice, gravide în primul trimestru de sarcină, etc.)“, sugerează Simin Florescu, medic specialist în boli infecţ ioase la Spitalul „Prof dr. Victor Babeş“ din Bucureşti.

Medicii explică posibilele cazuri de îmbolnăvire după vaccinare prin faptul că structura vaccinului nu se potriveşte complet cu tipul virusului. Acest lucru din cauză că virusurile care dau gripă se schimbă de la an la an şi vaccinurile sunt pregătite cu un an înainte, previzionând tipul de virus care va exista în anul următor.

Polivitaminele nu luptă cu virusul gripal Imunizarea cu suplimente este dezbătută în lumea medicală, majoritatea doctorilor considerând că aceste produse nu te apără împotriva gripei. Cel mult, te vor ajuta să faci o formă mai uşoară de gripă.

„Persoanele cu imunitatea scăzută, cum sunt bolnavii cronici, cardiacii, copiii trebuie neapă rat vaccinaţi. Niciodată nu vom îmbunătăţi răspunsul corpului unui copil la virus dându-i polivitamine. Vom îmbunătăţi răspunsul numai dacă el este sănătos şi hrănit corect. Orice om care nu este imunizat fie prin vaccin, fie prin întâlnirea cu virusul este receptiv“, subliniază medicul de familie Călin Ciubotaru.

Oficiali din Ministerul Sănătăţii (MS) au anunţat ieri că de săptă- mâna viitoare va începe campania de vaccinare antigripală. Într-o primă fază, până pe 5 noiembrie, vor fi vaccinaţi prin medicii de familie un milion de persoane, considerate cu risc major.

„Primii vor fi vaccinaţi gratuit copiii cu boli cronice şi aproximativ 75% dintre adulţii cu boli cronice“, a declarat Florentina Furtunescu, directorul Autoritatăţii de Sănătate Publică. Ulterior vor fi vaccinaţi şi medicii şi personalul medical auxiliar din spitale şi ambulatorii. MS a cumpărat pentru acest an 3,7 milioane de doze de vaccin antigripal.

Ne puteți urmări și pe Google News