Aşadar, la „Spitalul Universitar se află de ieri dimineață un pacient tânăr cu arsuri grave, în urma electrocutării, pe 70% din suprafața corporală. Are 20 de ani și, deși e politraumatizat, are șanse să scape dacă Ministrul Sănătății, Secretarii de stat se mişca să demareze transferul în străinătate”, a semnalat  pe social media Mihai Grecea.

Reacţia lui Arafat, despre cazul tânărul cu arsuri

„Va fi transferat luni dimineață la AKH Viena, pentru că azi nu îl poate primi nici spitalul din Austria și nici cel din Belgia. Va pleca cu o aeronavă militară și va fi însoțit de un echipaj SMURD București”, a explicat Arafat.

Pacientul este tratat, în prezent, la Spitalul Unversitar din București, unde a fost adus vineri, după ce la niciun spital care are secție de mari arși nu au fost locuri. Potrivit lui Mihai Grecea, transferul său nu s-ar fi putut face repede deoarece documentele medicale ar fi fost traduse greşti.

Comunicat de presă: Transfer pacient către AKH Viena

Duminica 5 ianuarie 2020. Pacientul în vârstă de 20 de ani internat la Spitalul Universitar de Urgență București cu arsură peste 50% din suprafața corpului, dar si politraumă, va fi transferat în cursul dimineții de mâine, 6 ianuarie 2020, în Austria, la Spitalul AKH din Viena.

Cu privire la acest caz precizăm că, încă de ieri, 04 ianuarie 2020, orele 23.00, la mai puțin de 5 ore de la primirea informației despre acest caz, conducerea Ministerul Sănătății a aprobat transferul pacientului, fără piedici birocratice, într-o unitate sanitară de specialitate din străinătate pentru continuarea tratamentului specific. Menționăm că, un astfel de transfer se realizează numai cu aprobarea spitalului primitor, care transmite acordul dupa mai multe verificări.

Cele 2 unități sanitare unde au fost transmise actele medicale în vederea transferului au dat acordul pentru realizarea acestuia în cursul zilei de mâine. Ministerul Sănătății a colaborat permanent cu DSU și SUUB. De asemenea, menționăm faptul că, în tot acest timp, a existat loc pentru tratarea unui pacient cu arsură gravă, la fel ca acest caz, la Spitalul de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București.

Nu au existat probleme sau întârzieri legate de birocrație sau traducerea documentelor

Unitatea medicală din Bruxelles, acolo unde familia pacientului a solicitat transferul, a dorit ca imagistica să verifice diagnosticul. Ambele unități medicale, atât cea din Bruxelles, cât și cea din Viena, acolo unde au fost transmise actele medicale, au dat acordul pentru transferul pacientului în dimineața zilei de mâine. S-a ales unitatea din Viena unde acest transfer va fi realizat maine dimineață, în jurul orelor 7, cu mijloacele de transport ale Departamentului pentru situații de urgență, conform legislației și competențelor „, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăți.

Potrivit comunicatului, pacientul cu arsuri grave este o prioritate

Imediat după preluarea mandatului, una dintre primele întâlniri stabilite de către echipa Ministerului Sănătății a fost cea cu Asociația Colectiv condusa de Eugen Iancu în urma careia s-a înființat un grup de lucru pentru elaborarea legislației privind pacientul cu arsuri grave. Ministerul Sănătății va intensifica întâlnirile grupului de lucru. De asemenea, au existat o serie de întâlniri pe această temă cu specialiști în domeniu, ca de exemplu prof. dr. Dan Enescu sau dr. Ileana Boiangiu sau cu managerul Spitalului de Urgență pentru Chirurgie Reparatorie și Arsuri București. „Întreaga problematică a pacientului cu arsuri grave este o prioritate a actualei echipe. În grupul de lucru invităm toți reprezentanții asociațiilor care au expertiză în acest domeniu”, a mai spus Nelu Tătaru, secretar de stat, potrivit celor relatate pe site-ul ministerului Sănătăţii.

Te-ar putea interesa și: