Cum este Dior fără John Galliano

Cum este Dior fără John Galliano

Puţine industrii sunt mai schimbătoare, mai nestatornice ca moda. Tocmai de aceea este greu ca o colecţie să primească aprecieri unanime şi să se bucure în totalitate de cronici pozitive.

Cu toate acestea, Dior, Lanvin sau Jean Paul Gaultier au cules cele mai multe laude la acestă săptămână a modei de la Paris.

Despre Dior chiar presa internaţională spune că a avut parte de un moment DNA - termen cu greutate în modă, care semnifică faptul ca designerul a respectat cu stricteţe codurile casei pentru care creează.  Colecţia primăvară- vară 2012 prezentată la Paris de casa rămasă fără excentricul Galliano a propus rochii evazate,  umeri arcuiţi, într-un cuvânt acele elemente structurale extrem de feminine, de un clasic vibrant, care sunt statementul casei Dior.

Găzduit vineri într-un cort special amenajat la Muzeul Rodin, show-ul Dior a fost deschis de colecţia de zi - jachete grofate din organza, carouri şi combinaţii de mătase şi bumbac. Noul designer al casei, Bill Gaytten, fost colaborator al lui Galliano, nu a omis pentru sezonul viitor nici tunicile din piele fină sau jachetele mulate.Trucul cu care a venit succesorul rebelului Galliano? Roşul răvăşitor regăsit atât în mătase cât şi în piele, dar şi broderiile sofisticate , nelipsite de pe topuri sau fuste. "Elegat dar eroic", au apreciat mulţi, fiind de acord că imaginea de zeiţă greacă modernă - redingotă din şifon plisat, broderia amplă - a prins de minune. Dior s-a "cuminţit"

Ne puteți urmări și pe Google News

A lipsit elementul spectacol care făcea din prezentările Dior reale capodopere, a lipsit acea duşă de nebunie cu care obişnuise John Galliano, dar, până la urmă, prima mare colecţie pentru Dior realizată de Gaytten nu a fost aşa de rea după cum se anunţa în iulie, când designerul şi-a făcut debutul la celebra casă, ocazie cu care a fost îndelung şi aspru criticat. Să ne amintim că aşteptări la fel de mari au fost şi în cazul lui Sarah Burton, succesoarea unui alt designer celebru, Alexander McQueen, însă aceasta nu a dezamăgit, ducând mai departe moştenirea lăsată de predecesorul ei, moştenire căreia nu a ezitat să îi imprime o notă personală.

Chiar şi aşa, cronicile post-eveniment notează că show-ul Dior nu s-a mai bucurat de aplauzele furtunoase pe care le smulgea Galliano, ba, mai mult, câţiva fashion editori se îndreptau spre ieşire când Gaytten nu terminase de mulţumit publicului pentru prezenţă. O  atitudine lipsită de eleganţă, care aminteşte cât de nedreaptă este lumea modei.

Să fie Galliano de neînlocuit?

Citiţi şi:

  • Cum s-a apărat antisemitul John Galliano. Confesiuni din boxa acuzaţilor
  • Antisemitismul şi moda. Cine îi ia locul lui John Galliano
  • John Galliano, de la Charlie Chaplin la grădina cu flori