Cum devin orasele cuptoare

Cum devin orasele cuptoare

Pe fondul incalzirii globale accelerate caldura a devenit un inamic nemilos, de care oamenii au ajuns sa se ingrozeasca.

Bucurestiul a facut ieri din conceptul „temperatura urbana” o marca inregistrata. Temperatura maxima comunicata de la cele trei statii meteorologice ale Capitalei - Baneasa, Filaret si Afumati - a fost de 39 de grade C, dar bucurestenii au simtit pe pielea lor cu pana la 6 C in plus, adica aproape 45 de grade C.

Efectele soarelui arzator si ale masei de aer cald din nordul Africii au fost amplificate de conditiile urbane. Asfaltul, betoanele, tevile de esapament au sporit canicula, au facut ieri aerul irespirabil si au transformat Bucurestiul si alte orase in cazane incinse.

> Temperatura „oficiala” se stabileste in adaposturile meteorologice, in conditii speciale, la o distanta de doi metri de sol, intr-o zona inconjurata de verdeata pe o raza de minimum 100 metri. Dezavantaj: De multe ori, temperatura „oficiala” nu ne da masura exacta a gradului de caldura pe care-l resimtim.

Ne puteți urmări și pe Google News

> „Temperatura urbana”, un concept din ce in ce mai des vehiculat, ar reprezenta temperatura „oficiala”, la care se adauga toate „variabilele” specifice Capitalei: poluarea din aer, care amplifica local efectul de sera sau „efectul de beton”, adica radiatia calorica emanata de asfalt sau de cladirile incalzite. In functie de conditiile locale, „temperatura urbana” poaste fi mai mare cu 5-10 grade C decat temperatura luata normal.

> Indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) combina temperatura aerului cu umiditatea relativa, pentru a determina efectul asupra corpului uman. Ieri, valoarea ITU a depasit pragul critic de 80.

Acest lucru inseamna ca oamenii au resimtit o caldura mult mai mare in corp, deoarece o valoare foarte ridicata a indicelui provoaca o reducere a ratei de evaporare a caldurii.

Altfel spus, racirea corpului e mult prea lenta, iar acesta retine astfel mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat. Dezavantaje: e o marime greu de utilizat, unitatile sale de masura fiind mai putin relevante decat gradele Celsius.

> Temperatura aparenta (Real Feel), un concept patentat de AccuWeather, e singurul indice care descrie temperatura pe care o simtim si care ia in calcul efectele cumulate ale temperaturii, vantului, umiditatii, intensitatii solare, innorarii si precipitatiilor resimtite de corpul uman.

Avantaj: ofera o masura a caldurii mai relevanta si mai usor de manevrat (se exprima in grade C). Dezavantaj: calculul sau pleaca de la temperatura „oficiala”, care e adesea nerelevanta pentru oras.

De pilda, valoarea Real Feel a fost ieri in Bucuresti de 37 de grade C, la ora 11.00 dimineata, in timp ce temperatura normala la statia meteo era de 33 de grade C. In anumite conditii (umiditate etc.), cele doua temperaturi coincid: de pilda, ieri, la ora 16.00, temperatura oficiala si temperatura aparenta  erau de 38 de grade C, insa temperatura urbana masurata la Universitate era de 45 de grade C.

Medicii avertizeaza

Pericol de soc caloric

Temperaturile foarte ridicate pot cauza socuri calorice, socuri hipovolemice sau crampe musculare. „Socul caloric apare din cauza supraincalzirii organismului. Persoana respectiva cade, este in stare de inconstienta, are temperatura foarte ridicata si pielea uscata. Ea trebuie dusa la umbra, stropita cu apa rece si hidratata”, explica dr. Cristian Sever Oana.

> la 45 de grade C - apar crampele musculare si extenuarea, sustin specialistii.

> la 46-54 de grade C - crampele si oboseala se intensifica; apare riscul de soc termic.

> peste 54 de grade C - prabusirea organismului in soc termic este aproape certa.

„Prin transpiratie se pierd ioni, in special potasiu, ceea ce face ca inima sa fie predispusa la tulburari de ritm cardiac sau chiar infarct miocardic acut”, adauga Luminita Iliuta, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu”, Bucuresti.

Socul hipovolemic se manifesta prin tegumente reci si palide, iar tensiunea este scazuta. Persoanele afectate trebuie duse la umbra si hidratate.

Din cauza radiatiilor solare combinate cu transpiratie pot aparea pe piele bubite rosii, cunoscute sub denumirea de dermatita actinica. Specialistii recomanda dusurile dese. Persoanele cu pielea mai alba si parul deschis la culoare sunt cele mai predispuse.

Printre cei mai afectati de canicula sunt hipertensivii si bolnavii cronici. „Hiper-tensivii trebuie sa bea peste trei litri de lichide pe zi. Este foarte important sa mearga la medic ca sa-si adapteze tratamentul”, spune cardiologul Luminita Iliuta. Si diabeticii trebuie sa consume suficiente lichide si sa nu-si expuna la soare zonele in care isi administreaza insulina. (Ramona Samoila)

Innebuniti de caldura

Canicula loveste la cap

O femeie din comuna Rusanesti, Slatina, si un barbat din Valeni si-au pus capat zilelor prin spanzurare saptamana trecuta. Tot atunci, un alt barbat din Drobeta-Turnu-Severin a incercat sa se sinucida. Potrivit vecinilor, acesta suferea de tulburari nervoase din cauza caniculei.

Medicii confirma faptul ca temperaturile ridicate cresc agresivitatea si scad toleranta la frustrari chiar si la persoanele aparent sanatoase si, la cele care au deja o afectiune psihiatrica, aceasta se poate agrava.

„Din cauza caldurii, creste nervozitatea la serviciu, oamenii pot fi mai obraznici in fata sefului, iar soferii pot conduce intr-un mod mai agresiv. Aceste stari apar insa la persoanele care sunt oricum mai vulnerabile. Cei care au probleme psihice risca sa faca tulburari de anxietate din cauza caniculei. Cele mai frecvente tulburari apar la femei. Acestea au un numar crescut de atacuri de panica”, explica dr. Mihai Gheorghe.

Pe de alta parte, din cauza scaderii melatoninei din creier, pot aparea insomniile. Acestea conduc fie la o stare de nervozitate, fie la apatie.

Caldura tulbura hormonii

Nervozitatea care apare in timpul caniculei are si explicatii hormonale. „Caldura stimuleaza cresterea hormonilor tiroidieni si duce la accentuarea starii de agitatie si iritabilitate. Nervozitatea este insa mult mai accentuata la cei care au deja tulburari tiroidiene.

Temperatura inalta provoaca epuizarea mult mai rapida a hormonilor suprarenali. Astfel, pot aparea crize acute cu scadere de tensiune sau pierderea cunostintei”, afirma dr. Constantin Dumitrache. (Ramona Samoila)

In pat cu Celsius Lumina creste pofta de sex, insa canicula o doboara

Medicii va sfatuiesc sa combateti canicula prin sex. Este mai putin obositor decat alte activitati fizice, consuma mai multe calorii si, prin transpiratie, ajuta organsimul sa cedeze caldura. Contraindicatii au doar cei cu probleme cardiace, intrucat se intensifica ritmul batailor inimii.

„Datorita vasodilatatiei, organismul va ceda caldura si multe dintre functiile sale se vor autoregla. Stresul se diminueaza, creierul se improspateaza, musculatura se tonifica, iar lipidele din sange se vor restabili la un nivel normal”, explica medicul Radu Braga beneficiile sexului.

Medicii spun ca apetitul sexual creste in timpul verii, insa temperaturile extreme il pot diminua, din cauza disconfortului pe care il creeaza intregului organism.

Pe de-o parte, zonele genitale sunt mai puternic vascularizate, hormonii sexuali se elibereaza in cantitati mai mari, oamenii sunt mai dezinhibati, se imbraca sumar, colorat si socializeaza mai des, pe de alta parte temperaturile exagerate incetinesc toate functiile organismului. „Inclusiv pe cele sexuale”, spune endocrinologul Luiza Vitan.

Astfel, la peste 40 de grade C, din cauza deshidratarii, dar si a moleselii si durerilor de cap pe care le determina caldura, numarul raporturilor sexuale scade.

„Popoarele mediteraneene sunt pe primul loc atunci cand vine vorba de sex, fiindca lumina creste libidoul. Hipotalamusul elibereaza in cantitati mai mari o serie de neurohormoni, printre care si endorfinele, care influenteaza apetitul sexual. Cand vine vorba de temperaturi exagerate, orice activitate suplimentara poate reprezenta un stres pentru organism”, explica medicul Radu Braga. (Mihaela Naftanaila)

Sfaturi

CE trebuie sa faceti si CE NU pe canicula DA > Racoriti-va la piscina! „Aceasta asigura o racire a corpului foarte buna”, spune dr. Calin Ciubotaru.

> Faceti sport pe racoare, dimineata sau seara. Veti creste rezistenta organismului la canicula de peste zi.

> Beti lichide la temperatura camerei, si nu reci. Altfel, veti transpira prea mult si veti pierde minerale.

> Alegeti ceaiul de menta, si puternic mineralizate.

NU > Nu gatiti si nu calcati timp indelungat in camere neaerisite, deoarece va veti deshidrata si afectiunile deja existente se vor agrava. > Nu faceti sport in timpul zilei. Efortul fizic accentueaza starea de oboseala.

> Nu beti mai mult de doi litri de lichid pe zi, deoarece veti transpira prea mult. Specialistii va recomanda sucul din fructe, care se elimina mai greu. (Ionela Croitorescu)

Metode clasice

Dusuri reci si evantaieDusurile cu apa rece si evantaiul va ajuta sa faceti fata caldurii. Specialistii nu recomanda aplicarea cuburilor de gheata pe corp, dar va sfatuiesc sa va relaxati picioarele intr-un lighean cu apa.

„Dusurile cu apa la o temperatura de 15 grade C te ajuta sa pierzi caldura cat sa ajungi la un anumit confort. Nu sunt necesare cuburile de gheata, care te fac sa pierzi brusc prea multa caldura si sunt utile numai in cazul celor care au intrat in soc termic”, explica Cristian Sever Oana, medic de familie.

Si evantaiul e util, pentru ca „intensifica circulatia aerului din jurul corpului, inlesnind evaporarea transpiratiei”, adauga medicul. Nu trebuie uitat nici „paradoxul” arabilor: acestia beau mici cantitati de ceai fierbinte, ca antidot la arsita desertului. Acesta le stimuleaza transpiratia, ceea ce contribuie la racorirea corpului. (Ionela Croitorescu) 41 de grade C, maxima zilei de ieri, la un singur grad de recordul lunii iunie, inregistrat in 1938   Romanii au avut de suportat, ieri, cele mai ridicate temperaturi din acest an, meteorologii spunand ca aceasta a fost cea mai calda zi de la inceputul lui 2007.

Pana la ora 17.00, se inregistrasera 41de grade C la statiile meteo din orasele Bechet, Calafat, Giurgiu, Turnu-Magurele si Zimnicea, 40 de grade C la cele din Alexandria si Bailesti, in timp ce la Bucuresti, Caracal si Rosiori mercurul din termometre urcase pana la 39 de grade C.

Maximele inregistrate ieri au fost doar cu un grad mai mici decat recordul maxim al lunii iunie, de 42 de grade C, inregistrat in 1938 la Oravita. 

Bilantul victimelor rapuse de canicula ce s-a instalat in Romania de la inceputul saptamanii trecute ajunsese, la inchiderea editiei, la 42 de decese. Dintre acestea, zece persoane din Bucuresti, Braila, Olt si Vaslui au murit numai in ultimele 24 de ore.

De asemenea, mii de apeluri s-au inregistrat la serviciile de ambulanta din tara, iar sute de oameni au lesinat pe strada, in special in Capitala si cele opt judete care au primit avertizare „cod portocaliu”.

Pe de alta parte, in fiecare zi mii de romani din mediul rural, si in special din Moldova, Dobrogea si Oltenia, se adauga pe lista celor care se confrunta cu lipsa apei potabile pentru ca le-au secat fantanile.  

Din cauza temperaturilor de peste 70 de grade C care s-au inregistat la nivelul carosabilului, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a decis, ieri, introducerea unor restrictii de circulatie.

Astfel, intre orele 11.00 si 20.00, vehiculele cu masa totala mai mare de 7,5 tone nu vor putea circula pe drumurile nationale si europene din 30 de judete.

Si CFR-ul a introdus, inca de saptamana trecuta, restrictii de viteza pe 44 de trasee din sudul tarii din cauza temperaturilor foarte ridicate. (Ana-Maria Adamoae)

Prognoza

Scapam de arsita

Maine, temperaturile incep sa scada, maximele situandu-se intre 22-32 de grade C, putin mai ridicate in Lunca Dunarii. Vremea va fi usor instabila, se vor semnala descarcari electrice si averse in zonele de deal si munte si izolate in rest. Vineri, cerul va fi variabil, si sunt posibile averse. Maximele se vor situa intre 24-34 de grade C, iar minimele, intre 10-20 de grade C.

Cititi si "Cum a fost in urma cu 61 de ani"