Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna februarie la valoarea de 1.326 euro/mp util, în scădere cu 0,1% faţă de luna ianuarie şi cu 8,9% faţă de februarie 2010, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.455 euro.

În luna februarie, preţul apartamentelor vechi din Capitală au avut o evoluţie în creştere. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.090/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,2% mai mult decât în luna precedentă, dar cu 13,1% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Garsonierele şi apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 0,1%, respectiv 0,4%. Totuşi, apartamentele cu două şi patru camere s-au ieftinit cu 0,2%, respectiv 0,1%.

Braşov, ieftiniri pe toate segmentele

Braşovul se regăseşte printre oraşele care au cunoscut o evoluţie dinamică a segmentului rezidenţial în acest început de an. Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are, pentru luna februarie, o valoare de 868 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,5% mai puţin decât în luna ianuarie.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 9% mai mic. 

"Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins valoarea de 927 euro/mp şi a scăzut în ultimele treizeci de zile ale anului cu 4%, după două luni de creştere", se arată în comunicatul remis de imobiliare.ro.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 6,7% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari în luna februarie a ajuns la o medie de 865 euro/mp, cu 1,3% mai puţin decât în ianuarie.

În luna februarie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1,3%, preţul acestora coborând de la 876 euro/mp util până la o valoare medie de 865 euro/mp util.

În Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara se raportează creşteri uşoare

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a înregistrat o uşoară creştere de 0,4%, în februarie. Astfel, preţul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca pentru a doua lună a anului este de 989 euro/mp util.

Valoarea actuală este cu 2,2% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni, în februarie 2010. Creşterea de preţ a fost determinată de evoluţia preţurilor apartamentelor noi. Preţul acestora a înregistrat o creştere de 6% în ultimele treizeci de zile, până la 970 euro/mp.

Preţul apartamentelor vechi a scăzut, însă, cu 1,1% în ultimele 30 de zile. Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 1.000 euro/mp util, în a doua lună a anului, în scădere cu 1,1% faţă de luna ianuarie.

Preţul mediu al apartamentelor din Constanţa a crescut cu 0,4% în a doua lună din an. În februarie, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 1,4% de la 959 euro/mp util până la 972 euro/mp util.

Tendinţa s-a manifestat şi în cazul apartamentelor vechi al căror preţ mediu pe metru pătrat util a înregistrat, în februarie, o creştere de 0,2%, atingând valoarea de 937 euro/mp util.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa sunt, în medie, cu 8,3% mai mici.

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere de 0,2% în luna februarie, atingând valoarea de 937 euro/mp util.

În februarie 2011, preţurile apartamentelor din principalul oraş din vestul ţării, Timişoara, înregistrează o creştere de 0,6%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată pentru a doua lună din an urcă din nou peste pragul de 800 euro, până la 804 euro/mp util, dar califică în continuare Timişoara drept oraşul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ este de 16,9%. Valoarea indicelui pentru Timişoara a fost influenţată de evoluţia apartamentele noi care s-au scumpit în intervalul analizat cu 5,6%. Preţul mediu pentru această categorie este de 849 euro/mp.

În acelaşi timp, preţul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vânzare a scăzut 0,3%, coborând până la 797 euro/mp util. În februarie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 797 euro, cu 0,3% mai puţin decât în prima lună a anului.