EVZ continuă să vă prezinte pasaje din cartea autobiografică a Nadiei Comăneci, "Scrisori către o tânără gimnastă", ce va fi lansată astăzi, împreună cu ziarul nostru.
"Din înfrângere s-a născut primul succes la Cupa Prieteniei, în 1972. Gimnastele din echipa noastră n-aveau mai mult de 10 ani. Spre amuzamentul Ludmilei Turişceva, o adevărată legendă vie a Ucrainei, noi, un grup de fetiţe cu părul strâns în coadă de cal, am păşit în arenă (…). La final, am ieşit campioană absolută, dobândind medalia de aur. Pe echipe am luat argint (…).
Iniţial, federaţia nu avea în plan să trimită la Campionatele Europene din 1975, din Norvegia, nicio gimnastă de la Oneşti. Bela s-a dus la Ministerul Învăţământului şi, împreună, au găsit o cale să coopteze o gimnastă de la noi în echipa pentru Norvegia (…).
Când clubul Dinamo a hotărât că, dintre cele trei gimnaste, nu va folosi decât două, Bela a obţinut locul vacant pentru mine. Am câştigat patru medalii de aur, printre care şi pe cea de campioană europeană absolută. Ludmila Turişceva, campioană mondială şi olimpică en titre, fusese învinsă de o fetiţă care lăsase deoparte spaimele, concentrându-se să fie mai bună. N-am să uit niciodată expresia înfrângerii de pe chipul ei, când a urcat lângă mine pe podium şi m-a sărutat pe obraz".

Nadia Comăneci a uimit lumea şi cu un an înainte
de Olimpiada de la Montreal Foto: Fundaţia Nadia Comăneci

CITIŢI ŞI:

  • Nadia Comăneci: "Visul din 1976 nu-l împart cu nimeni"
  • Nadia Comăneci juca fotbal în copilărie
  • A dormit cu primul costum de gimnastă