Singura opţiune legală de până acum, pentru cei care doreau să se mute, era schimbul de locuinţe, o procedură îndelungată şi birocratică. În această săptămână, însă, Adunarea Naţională Cubaneză a aprobat un plan de adoptare a legii ce va permite vânzarea proprietăţilor imobiliare, interzisă după revoluţia lui Fidel Castro din 1959.
Legislaţia va intra în vigoare cel mai probabil înainte de finalul acestui an, ca parte a unui pachet de măsuri pentru redresarea economiei cubaneze. Proprietarii vor avea nevoie de o simplă aprobare notarială pentru a vinde sau cumpăra o casă şi vor plăti taxe pentru aceste tranzacţii.
Permisiune de la guvern
"Vrei să-ţi vinzi casa? Vrei să o schimbi sau să o donezi? Legea îţi va oferi acest drept. Nu trebuie să mergi la Ministerul pentru Locuinţe sau să ceri cuiva permisiunea", a declarat în faţa Adunării Naţionale expertul guvernamental pentru reforme economice, Marino Murillo.
Mulţi cubanezi au început deja să publice anunţuri de vânzare a caselor lor, pe siteul www.revolico.com, la care accesul este, însă, de multe ori, blocat.
Cuba are o populaţie de 11 milioane de oameni şi un deficit de locuinţe de circa 500.000. Sunt comune situaţiile în care patru generaţii se înghesuie într-un mic apartament sau cupluri divorţate trăiesc sub acelaşi acoperiş.