La aproape o lună de la înfrângerea suferită în faţa lui Jean Pascal, a doua din cariera sa de profesionist, Lucian Bute a revenit în ţară. Bute a ţinut ieri să stea de vorbă cu presa din România, după care a anunţat că va pleca acasă, la Galaţi, unde nu vrea, timp de trei săptămâni, să mai audă de box.
"Nu mă bate gândul retragerii"
Zeci de jurnalişti s-au călcat în picioare ieri la conferinţa de presă susţinută de Lucian Bute la hotelul "Mariott" din Bucureşti. Gălăţeanul a ales ca locaţie sala "Galaţi"! Se zvonea că Bute îşi va anunţa retragerea după înfrângerea categorică suferită la Montreal în faţa lui Jean Pascal. "Live"-urile televiziunilor prezente la eveniment transmiteau, în avanpremieră, ştiri despre iminenta retragere a fostului campion mondial IBF la categoria supermijlocie.
Lucian Bute a apărut la întâlnire relaxat, cu barbă, aranjată însă cu grijă. Pentru prima oară după mulţi ani, Bute nu l-a mai avut alături pe Rudel Obreja, "ocrotitorul" său, aflat în arest. "Îmi pare rău pentru Rudel, care a fost, este şi va rămâne prietenul meu. N-am apucat să vorbesc cu el", a mărturisit Bute.
Pugilistul, care la sfârşitul lunii, pe 28, va împlini 34 de ani, a dezamorsat repede "bomba". "Vreau să continui. Nu mă bate gândul retragerii. Niciun moment nu mi-a trecut prin cap aşa ceva", a ţinut să zică, încă de la început, Bute. Fostul campion mondial a mărturisit că nu îşi poate explica nici acum eşecul din partida cu Pascal, dar nici pe cel din confruntarea cu britanicul Carl Froch, de acum aproape doi ani, când românul şi-a pierdut centura IBF la "supermijlocie".
Bute a dat vina pe un blocaj psihic şi i-a luat apărarea antrenorului Stephane Larouche, criticat vehement după cele două înfrângeri. "N-am tras concluzii concrete după meciul cu Pascal. Sunt într-o situaţie a evaluărilor. Să văd ce s-a întâmplat pe 18 ianuarie. Toţi marii campioni trec prin asta. Toţi au înfrângeri în palmares. Când voi trage concluziile, voi anunţa. S-a vorbit despre schimbarea antrenorului. N-am luat în calcul asta. El are încredere în mine şi eu în el. Cu el am ajuns campion mondial. Cu el mi-am apărat centura de nouă ori. Stephane e însă un tip deschis. Dacă ajungem la concluzia că e nevoie de un om nou în staff, atunci nu e nicio problemă", a zis Bute.
"S-a creat ceva în subconştient"
Lucian spune că, în ultimii doi ani, cariera sa a luat o întorsătură neplăcută, dar e sigur că totul se va rezolva. La psiholog!
"Nu ştiu exact ce s-a întâmplat. Nu îmi pot explica de ce nu mai dau drumul la braţe, aşa cum făceam pe vremuri. Aveam 80 de lovituri pe repriză. Acum am doar 15... Nu ştiu ce s-a întâmplat în subconştientul meu. Credeţi-mă, după 20 de ani de carieră nu mai am teamă. Nu e vorba de teamă. S-a creat ceva în subconştientul meu, de a nu mai trăi, probabil, ceea ce am trăit în meciul cu Froch. N-am răspunsuri… N-am fost eu contra lui Pascal. N-am dat drumul la braţe. Am avut posibilităţi să dau drumul la braţe, dar n-am făcut-o. Poate din înfrângerile astea voi învăţa. Am început, cu echipa mea, să caut un psiholog. Eu am mai lucrat cu psihologi sportivi. Căutăm specialişti", a adăugat fostul campion mondial.
Revanşa cu Pascal nu va avea loc în curând
Gălăţeanul a mai spus că planurile sale pentru 2014 au fost date peste cap de înfrângerea în faţa lui Jean Pascal. El a mărturisit că o revanşă cu haitianul e puţin probabilă în curând şi a recunoscut că nimeni nu e interesat în acest moment de un nou meci Bute – Pascal.
"Revanşa cu Jean Pascal e stipulată în contract. Când? Nu se ştie. Prea curând nu cred. Ce să vadă fanii acum? Trebuie să vadă mai întâi o schimbare la mine. Şi apoi vine şi revanşa. Am vrut ca în acest an să mă bat de trei ori. Nu cred încă că voi putea urca în ring la jumătatea acestui an", a spus Bute.

Te-ar putea interesa și: