Evenimentul Zilei > Justitie > Război între CSM și SIIJ! Scandalul dintre Kovesi și Florea, în prim-plan
Război între CSM și SIIJ! Scandalul dintre Kovesi și Florea, în prim-plan

Război între CSM și SIIJ! Scandalul dintre Kovesi și Florea, în prim-plan

Este război între CSM și SIIJ! CSM anunță că sesizează Inspecţia Judiciară pentru modul în care Adina Florea a făcut ancheta în cazul Kovesi.

Marți, Secţia pentru procurori a CSM a decis, în unanimitate, sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la posibila săvârşire de către Adina Florea, procuror la Secţia specială, a unei abateri disciplinare, constând în exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă în legătură cu modul în care a dispus în anul 2019 măsura controlului judiciar faţă de Laura Codruţa Kovesi.

„În şedinţa din data de 12 ianuarie 2021, Secţia pentru procurori, în unanimitate, în urma suplimentării ordinii de zi, a dispus în temeiul art. 45 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări conform competenţelor legale, cu privire la posibila săvârşire de către doamna procuror Adina Florea din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, a abaterii disciplinare prevăzută de dispoziţiile art. 99 alin. 1 lit. t din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, constând în exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă, în ceea ce priveşte respectarea dispoziţiilor de drept material şi procesual în procedura luării măsurii preventive a controlului judiciar faţă de procurorii Laura Codruţa Kovesi şi Alfred Savu”, se arată într-un comunicat al CSM.

Război CSM SIIJ: Adina Florea a pus-o sub acuzare pe Kovesi în 2019

Pe 28 martie 2019, Adina Florea a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Tot atunci, Adina Florea a plasat-o pe Kovesi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, ea având interdicţia de a părăsi România.

Kovesi a contestat controlul judiciar în instanţă, iar pe 3 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revocat măsura dispusă de Adina Florea.

Judecătorul care a luat această decizie a spus în motivare că măsura controlului judiciar luat faţă de Kovesi este nelegal, iar acuzaţiile aduse acesteia erau lipsite de „precizie, claritate şi de suport probator”.