Evenimentul Zilei > Actualitate > Cruce din ouă roșii, la Mănăstirea Timișeni
Cruce din ouă roșii, la Mănăstirea Timișeni

Cruce din ouă roșii, la Mănăstirea Timișeni

Ca în fiecare an în Vinerea Mare, măicuțele de Mănăstirea Timişeni – Şag au vopsit astăzi ouăle, cu vopsele naturale, şi le-au aşezat sub formă de cruce, pentru a fi sfinţite.

Vinerea Marea sau Vinerea Neagră este ziua în care credincioşii caută un loc să se reculeagă, cu gândul la Dumnezeu şi la patimile Mântuitorului. Cel mai adesea iau calea mănăstirilor, unde găsesc mai multă linişte sufletească.
La nici 10 kilometri de Timişoara, Mănăstirea de la Timişeni – Şag este în aceste zile plină de vizitatori veniţi să asculte toaca despre care se spune că plânge rănile lui Iisus cel răstignit, iar rugăciunile lor nu contenesc. Pentru ei şi pentru celebrarea Nopţii Învierii, călugăriţele de aici se pregătesc din timp.
1.000 de ouă vopsite
La începutul săptămânii, măicuţele au preparat culorile naturale necesare vopsirii ouălor. După rugăciunile dimineţii, maicile de la Mănăstirea Timişeni au fiert ouăle şi au început să le roşească. Aici se aşteaptă, ca în fiecare an, mii de pelerini ce vor lua Lumină în noaptea Învierii, dar şi la liturghia Învierii de-a doua zi.
Pentru ei, maicile au adunat o mie de ouă, pe care azi le vopsesc. „Sunt ouă de la găinile din gospodăria mănăstirii, cea mai mare parte”, a declarat maica Ana.
Pentru colorarea lor, călugăriţele folosesc exclusive culori naturale, nechimice. „De obicei, facem ouă roşii, gândindu-ne la sângele Mântuitorului. Culoarea roşie o obţinem din coji de ceapă roşie sau sfeclă roşie. Dacă vrem să obţinem culoarea portocalie, fierbem ouăle împreună cu coji de ceapă aurie, galbenul se scoate din şofran sau coajă de lămâie, verdele se prepară din frunze de spanac, de ceapă verde sau pătrunjel. Culoarea mov sau albastră se obţine din petale de violete”, a mai explicat călugăriţa.
Masa „mirenilor”
Odată vopsite ouăle, acestea se şterg cu ulei pentru a prinde luciu și apoi se aşează în cofraje, aranjate în formă de cruce, pe iarba de sub merii ce dau în floare. Apoi, vine preotul şi le sfinţeşte.
Crucea din ouă va rămâne în iarba până mâine dimineaţă, pentru a vesti venirea  Sfintelor Sărbători Pascale. Iar în Duminica Mare, măicuţele de la Timişeni îi vor întâmpina pe credincioşi cu ouă colorate, cozonaci şi pască.
Masa „mirenilor”, la care vor fi poftiţi credincioşii și care va avea loc după liturghie, va mai conţine ciorbă, peşte, orez, salate și pască.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News