Criza politică împinge Grecia spre faliment

Criza politică împinge Grecia spre faliment

Ideea că Atena ar putea ieşi din zona euro a reapărut în discuţiile europene la nivel înalt, după ce partidele elene nu au reuşit să ajungă la un compromis.

Scenariul este unul periculos, nu doar pentru Grecia, ci şi pentru Spania, care este într-o situaţie vulnerabilă şi se confruntă cu probleme în domeniul financiar-bancar. Consecinţele ar putea fi nu doar economice, ci şi geo-politice, comentează presa internaţională. Observatorii consideră că ar avea de suferit şi alte ţări, care folosesc moneda unică europeană. Condiţiile de trai ale grecilor se vor deteriora, iar partidele extremiste vor deveni mai puternice.

Preşedintele Carolos Papoulias s-a întâlnit, ieri, cu liderii principalelor partide politice, într-o încercare eşuată de a media formarea unui guvern de uniune naţională. Politicienii nu se pun de acord asupra susţinerii acordurilor cu UE şi FMI şi a continuării măsurilor de austeritate. La ieşirea de la negocieri, Antonis Samaras, Evangelos Venizelos şi Alexis Tsipras au declarat că nu s-a ajuns la niciun acord şi negocierile vor continua, dar nu s-au arătat optimişti în această privinţă. Asta înseamnă că ar putea fi organizate noi alegeri anticipate în Grecia, în iunie.

Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc, azi, la Bruxelles, într-un climat tensionat. Ei vor transmite un mesaj ferm autorităţilor elene: nu vor mai primi niciun ban, dacă nu îndeplinesc reformele promise în schimbul ajutorului extern. Vicepremierul Greciei a anunţat că ţara sa va rămâne fără bani peste şase săptămâni, dacă nu-şi va onora acordul cu UE şi FMI. "Grecii vor să fie în UE şi în zona euro, dar să nu plătească pentru trecut", a spus Theodoros Pangalos.

Economistul francez Alexandre Delaigue a comparat situaţia din Grecia cu criza rachetelor din Cuba, din 1962. "Este o escaladare a retoricii, observatorii vorbesc despre marginea prăpastiei, dar asumarea riscurilor face parte din negocieri", spune el, amintind de potenţialul război între URSS şi SUA în anii '60. Evocarea posibilităţii ieşirii din zona euro poate avea un efect nedorit: cu cât mai mulţi oameni cred asta, cu atât cresc şansele ca ea să se producă efectiv. Citiți și:

  • Grecia, la un pas de noi anticipate
  • Negocierile pentru formarea guvernului de la Atena, în impas
  • DRAMA grecilor de rând. Mame nevoite să-și abandoneze copiii, din cauza austerității

Ne puteți urmări și pe Google News