Criza începe să slăbească de anul viitor

Criza începe să slăbească de anul viitor

Economia şi-ar putea reveni începând cu anul viitor, a declarat azi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a adăugat că instituţia pe care o conduce este pregătită să ia, la nevoie, măsuri suplimentare pentru relansare economică.

"Anul 2009 va fi unul foarte, foarte dificil. În acelaşi timp, este un consens general în rândul tuturor instituţiilor publice şi private că 2010 ar putea fi anul unei reveniri moderate a creşterii economice", a afirmat Trichet la postul de radio Europe 1, citat de Mediafax.

Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat în această săptămână că revenirea economiei americane ar putea începe anul viitor, în cazul în care voinţa politică este suficient de puternică pentru a finaliza programele costisitoare de salvare a sistemului financiar.

Întrebat dacă BCE va urma instituţiilor similare din SUA şi Marea Britanie în a cumpăra direct active, spre exemplu obligaţiuni, pentru relansarea economiei, bancherul european a precizat că banca ia în considerare măsuri suplimentare adecvate, dar care nu sunt neapărat identice cu cele ale celorlalte instituţii omoloage.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dobânda la 1,5% Banca centrală a redus în această lună dobânda cheie la 1,5%, cel mai scăzut nivel din istoria instituţiei, iar analiştii se aşteaptă să fie redusă la 1% până la mijlocul anului.

Oficialul consideră că banca a scăzut semnificativ şi rapid dobânzile deoarece presiunile inflaţioniste sunt în scădere. Trichet a adăugat că instituţia nu a decis că actualul nivel va rămâne cel mai scăzut.

Băncile centrale ale SUA, Japoniei, Marii Britanii şi Elveţiei au redus dobânzile cheie aproape de zero în încercarea de a stimula economiile, lovite de criza financiară.