„Conflictul dintre Gazprom și Ucraina nu va afecta România întrucât țara noastră nu este dependentă de importurile de gaze rusești”, a declarat pentru EVZ Virgiliu Băncilă, directorul Chimcomplex Borzești, unul din marii consumatori de gaze din țara noastră.

O poziție similară are și Forumul Investitorilor Români. La rândul său, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că Guvernul român se aștepta la acest scenariu negativ, adoptând recent o decizie prin care statul ajută producătorii să sape noi sonde în zăcămintele existente pentru a majora producția de gaze. În același context, Executivul a cerut producătorilor să amâne lucrările de revizie la sonde pentru ca producția internă să fie la nivelul maxim.

România a importat anul trecut 1,4 miliarde metri cubi de gaze din Rusia, potrivit Gazprom, aproape o treime din consumul intern, ceea ce plasează țara noastră înspre coada clasamentului țărilor europene dependente de gazul rusesc. Anunțul făcut, ieri, de Gazprom, potrivit căruia Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în contextul unor diferende de natură financiară a băgat Europa în trepidații. Tranzitul de hidrocarburi către țările europene nu va fi afectat, a dat asigurări Moscova. Rusia și Ucraina se vor judeca în acest dosar la Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm.