Evenimentul Zilei > Economie > Criza gazelor din Ucraina nu afectează România
Criza gazelor din Ucraina nu afectează România

Criza gazelor din Ucraina nu afectează România

România este la adăpost de noul război al gazelor declanșat pe axa Moscova- Kiev, dau asigurări oficialii și industriașii români.

„Conflictul dintre Gazprom și Ucraina nu va afecta România întrucât țara noastră nu este dependentă de importurile de gaze rusești”, a declarat pentru EVZ Virgiliu Băncilă, directorul Chimcomplex Borzești, unul din marii consumatori de gaze din țara noastră.

O poziție similară are și Forumul Investitorilor Români. La rândul său, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că Guvernul român se aștepta la acest scenariu negativ, adoptând recent o decizie prin care statul ajută producătorii să sape noi sonde în zăcămintele existente pentru a majora producția de gaze. În același context, Executivul a cerut producătorilor să amâne lucrările de revizie la sonde pentru ca producția internă să fie la nivelul maxim.

România a importat anul trecut 1,4 miliarde metri cubi de gaze din Rusia, potrivit Gazprom, aproape o treime din consumul intern, ceea ce plasează țara noastră înspre coada clasamentului țărilor europene dependente de gazul rusesc. Anunțul făcut, ieri, de Gazprom, potrivit căruia Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în contextul unor diferende de natură financiară a băgat Europa în trepidații. Tranzitul de hidrocarburi către țările europene nu va fi afectat, a dat asigurări Moscova. Rusia și Ucraina se vor judeca în acest dosar la Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: