Evenimentul Zilei > Social > Criza COVID-19, noutăți explozive. Un animal de crescătorie răspândește boala!
Criza COVID-19, noutăți explozive. Un animal de crescătorie răspândește boala!

Criza COVID-19, noutăți explozive. Un animal de crescătorie răspândește boala!

Danemarca va eutanasia întregul efectiv de până la 17 milioane de nurci americane (vizoni) din crescătoriile din țară  după ce o mutaţie a coronavirusului, identificată la aceste animale, s-a răspândit la oameni.

Mette Frederiksen, premierul danez a anunțat miercuri că prezentă un risc pentru eficacitatea oricărui posibil viitor vaccin.

Focarele la fermele de nurci au persistat în ţara nordică, cel mai mare producător mondial de blănuri de nurcă, în pofida eforturilor repetate, începând din iunie, de eliminare a animalelor infectate.

Autorităţile sanitare au identificat tulpini de virus la om şi la nurcă ce prezentau o sensibilitate redusă la anticorpi, existând riscul de a afecta eficacitatea viitoarelor vaccinuri, a declarat premierul Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă.

„Virusul care a suferit mutaţii la nurcă poate prezenta un risc pentru eficacitatea unui viitor vaccin”, a spus ea.

Exemplare de nurcă au fost sacrificate totodată în Olanda şi Spania după depistarea cazurilor de infectare.

Ministrul Sănătăţii din Danemarca a declarat că aproximativ jumătate dintre cei 783 de danezi infectaţi din nordul ţării, unde se află un număr mare de crescătorii de nurci, au fost infectaţi cu o tulpină de virus provenită din ferme.

Autorităţile au înregistrat cinci cazuri de infectare cu noua tulpină în crescătorii de nurci şi 12 cazuri la oameni.

Efectivele de nurci din Danemarca totalizează între 15 şi 17 milioane milioane de exemplare, au precizat autorităţile.

Virusul mutant detectat la vizoni „nu reacționează la fel de mult la anticorpi ca virusul normal. Anticorpii au în continuare efect, dar nu la fel de eficient”, a explicat Kåre Mølbak, de la Autoritatea daneză pentru controlul bolilor infecțioase (SSI), .

„Continuarea creșterii vizonilor ar implica un risc mult prea ridicat pentru sănătatea publică, atât în Danemarca cât și în străinătate”, a subliniat el.

Danemarca este cel mai mare exportator mondial de blană de vizon, o activitate de care profită peste o mie de ferme din micul regat nordic. După primele cazuri de Covid-19 la vizoni, Copenhaga a lansat deja o campanie de omorâre a animalelor din fermele infectate, scrie hotnews.ro.

Cele 12 cazuri de transmisie la om a virusului care a suferit mutații au fost detectate la nord de Jutland (vest), unde sunt concentrate majoritatea crescătoriilor.