Traian Băsescu e pe punctul de a se reîntoarce la Cotroceni, iar Crin Antonescu nu pare dispus să-şi respecte cuvântul de a se retrage din politică. Mai mult, Ponta i-a luat apărarea: "Cum, când am câştigat cu 85% la 15%, ce faci? În ce ţară trăim? Cine pierde se duce la Cotroceni, cine câştigă pleacă? Nici vorbă de aşa ceva. Nu ştiu dacă se validează sau nu, dar când câştigi cu 85 la 15, loser-ul se duce la Cotroceni şi câştigătorul ce să facă, să plece acasă?"
Pe 6 iulie, în plenul Parlamentului, Crin Antonescu a promis: "Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis, de verdictul poporului, ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică."
A urmat un moment de oscilaţie: "Evident că nu mă mai simt legat de nici un angajament şi de nici un rămăşag", după ce Traian Băsescu a cerut simpatizanţilor săi să nu meargă la vot. Dar Antonescu a revenit rapid, reîntărind promisiunea retragerii: "Nu am afirmat că nu mai demisionez. Dacă asta este grija principală a dumneavoastră, nicio grijă, fac ceea ce am spus că voi face. Niciodată nu am încălcat ceea ce am spus în parlamentul României sau ceea ce am spus că voi face".
Dar nici revenirea în PNL nu se anunţă uşoară. Înfrângerea USL la referendum ar putea fi taxată de adversarii săi din interiorul partidului. Dintre aceştia se detaşează primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, care, la sfârşitul săptămânii trecute i-a cerut explicaţii preşedintelui interimar al PNL, Daniel Chiţoiu pentru semnarea protocolului cu Consiliul Naţional al Societăţtii Civile(CNSC).
Documentul în cauză prevedea, printre altele, desfiinţarea unor instituţii precum DNA, CNSAS, Curtea Constituţională sau ANI. Mai mult, Chiliman a criticat şi conducerea PNL din ultimii doi ani, atunci când Crin Antonescu a devenit preşedintele partidului, susţinând că în această perioadă, statutul partidului a fost încălcat în numeroase rânduri, "în răfuielile politicianiste cu indezirabilii din interior".
În replică, Antonescu a afirmat că pentru acest gest, Chiliman merită dat afară din PNL. Revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni îi pune probleme lui Crin Antonescu şi în USL.
Spre deosebire de liderul liberal, Victor Ponta nu are, cel puţin deocamdată, o disidenţă notabilă în propriul partid, realitate ce îi consolidează puterea în interiorul USL. Rezultatul referendumului ar putea reseta jocul politic şi redeschide lupta pentru partidele care în toamnă vor forma guvernul.
Ziarist jignit de un liberal
Înfrângerea i-a făcut pe unii liberali să-şi piardă cumpătul. Pentru că jurnalista Sorina Matei l-a întrebat dacă Antonescu va demisiona, consilierul acestuia, Dan Mihalache, a jignit-o: "Ia mai du-te şi tu în mă-ta dacă ai curiozităţi din astea". Mihalache a susţinut că discuţia era privată şi că o cunoaşte pe Sorina Matei de 15 ani.
Andrei Chiliman, Mircea Ionescu- Quintus, Ludovic Orban, Varujan Vosganian, Radu Câmpeanu sunt lideri PNL cu care Crin Antonescu a intrat în conflict.
Citiţi şi:

  • Crin Antonescu: Mă voi retrage din viaţa politică dacă Traian Băsescu va reveni la Cotroceni chiar şi cu zero voturi
  • CUM se gândesc liberalii să valideze REFERENDUMUL
  • Antonescu se suceşte: “Demisionez dacă Băsescu rămâne preşedinte” | VIDEO
  • Victor Ponta despre demisia lui Antonescu: "Cum să demisioneze câştigătorul?"
  • BEC: 46,13% prezenţa la referendum după centralizarea rezultatelor din 99,9% din secţiile de votare
  • Antena 3, marea intoxicare: CIFRA scoasă din burtă care să acopere FRAUDA la referendum. Ce ascunde marja de la BEC