Crin Antonescu: "Am promulgat legea referendumului, care consacră pragul de participare la cel puţin 50% plus unu"

Crin Antonescu: "Am promulgat legea referendumului, care consacră pragul de participare la cel puţin 50% plus unu"

Preşedintele interimar Crin Antonescu a susţinut o conferinţă de presă, în care a spus că legea prevede o singură zi pentru organizarea referendumului, dar programul de vot poate fi prelungit. Conferinţa de presă vine în urma întâlnirii, de la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. El a spus, printre altele, că la Timişoara a participat la un miting al societăţii civile.

Întâlnirea a avut loc înaintea şedinţelor parlamentarilor legată de adoptarea unei legislaţii privind desfăşurarea referendumului. CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE LUI CRIN ANTONESCU:

  • Salut măsurile cu caracter fiscal şi economic adoptate azi. Felicit pe primul-ministru pentru că au găsit timpul şi curajul de a adopta măsuri necesare mediului de afaceri. Guvernul ştie să facă o ierarhie de priorităţi.
  • Am adus la cunoştiinţă că am decis să promulg legea de modificare a legii referendumului. Consacră un prag de participare de cel puţin 50% plus unu din alegători. Personal am rezerve că această formulă ignoră recomandările Comisiei de la Veneţia. În codul de bune practici al comisiei se spune că nu se recomandă impunerea unui cvorum pentru că ar putea face inefectiv votul celor care se pronunţă. Cred că am închis unul din punctele fierbinţi de dezbatere. România se află sub un asalt de dezinformare, se află intr-o situaţie extrem de dificilă, în care a fost adusă de oameni disperaţi că pierd puterea. Ce au făcut aceşti oameni în presa internaţională, în mediile internaţionale: crimă împotriva acestei ţări.
  • Am luat act de poziţia CCR, conform căreia anumite hotărâri ale Parlamentului trebuie să rămână sub controlul CCR şi altele nu. Preşedinţii camerelor m-au asigurat că va fi adoptată ordonanţa în forma cerută de CCR şi va fi un subiect închis. Nici eu, nici primul-ministru nu dictăm Parlamentului. Am avut azi o discuţie de informare.
  •  Am văzut că există acuzaţii că eu am participat la miting la Timişoara. Am participat la un miting organizat de societatea civilă, pentru a-mi spune părerea despre două teme: cetăţenii României trebuie să se exprime la refrendum şi să vorbesc despre drepturile inalienabile ale României. Nu ştiu dacă mai particip la mitinguri în această perioadă.
  • S-a vorbit despre minciuni spuse de la acest pupitru. Nu am făcut nici o referire la primarul Constanţei. Când am spus în 13 iulie că nu exista un document oficial în care să i se pună nişte condiţii premierului am spus adevărul. În aceeaşi seară, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene declara: nu există.
  • Nu eu stabilesc ordinea de zi a lucrărilor Parlamentului. M-a interesat OUG referitoare la atribuţiile CCR şi clarificarea tematicii legate de referendum.
  • Nu am fost informat de şeful STS că ar fi fost instalate mijloace de comunicaţii secretizate la sediul de campanie al preşedintelui suspendat. Aflu de la dvs, mă voi informa.
  • Legea precizează clar durata refrendumului pentru o zi. Prelungirea programului de vot, de la 7 la 23, se poate reglementa la nivelul unei decizii a guvernului. De asemenea, un număr suficient de secţii, în ţară şi în străinătate pentru ca orice român să poată vota.
  • În ultimele două zile am avut discuţii cu ministrul de Externe şi am rugat ca întreg corpul diplomatic să facă efortul de a informa. S-a ajuns foarte departe, încă se fabulează în legătură cu lovituri de stat, suspendarea statului de drept. Aşa ceva este de nepermis.
  • Consider că din diferite motive există cercuri politice care din diferite motive doresc să forţeze o decizie a poporului român la acest referendum.
  • Când se numără 11 lucruri pe care ar trebui să le facă guvernul apar lucruri absurde. De exemplu, preşedintele să nu schimbe şefii parchetului general.

Rămâneţi pe www.evz.ro pentru a afla cele mai importante declaraţii ale lui Crin Antonescu.

Ne puteți urmări și pe Google News