Magistrații acestei instanțe au finalizat procedura de Cameră preliminară și au decis: „În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală şi a sesizării instanţei prin rechizitoriul nr. 119/P/2019 din 05.06.2019 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ privind pe inculpatul Petrache Florin, trimis în judecată în dosarul cu numărul 1171/103/2019, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, prevăzută de art. 188 alin.1 Cod penal,și pentru  distrugere, faptă prevăzută în art. 253 alin. 4 Cod penal. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Petrache Florin.”

Crima a avut loc pe 26 martie 2019, când ucigașul de 60 de ani şi-a omorât fiul de 16 ani şi soacra de 68 de ani. În cauză sînt două părţi civile care cer daune de 1,312 milioane de euro. Soţia inculpatului, adică mama victimei minore şi fiica sexagenarei, cere de la Petrache daune morale de 300.000 de euro pentru pierderea fiului minor, plus un milion de euro, pentru pierderea mamei.

Fratele ei s-a constituit parte civilă în procesul penal cu un total de 12.000 de euro, daune morale şi materiale pentru uciderea mamei. Rămîne de văzut la finele procesului care va fi suma pe care judecătorii o vor acorda celor doi fraţi. Atacul inculpatului asupra fiului şi soacrei s-a concretizat în multiple plăgi înjunghiate, nici una dintre victime neavând vreo şansă de supravieţuire. Necropsia a stabilit în cazul fiului că una dintre lovituri a secţionat carotida, iar o alta a atins  miocardul.

În cazul femeii de 68 de ani, loviturile mortale au fost în zona plămînilor, dar au fost şi multe altele. Toate acestea relevă faptul că agresorul a lovit de mai multe ori, pînă ce ambele victime au murit. Iniţial, Florin Petrachi şi-a atacat soacra, timp în care fiul lui dormea.

Din cauza scandalului şi a ţipetelor bunicii, băiatul s-a trezit şi a intervenit în cearta dintre tată şi bunică, încercînd să o apere pe femeie. Gestul i-a fost fatal, pentru că tatăl  l-a ucis fără milă. Cînd victimele nu mai erau în viaţă, inculpatul a dat foc la casă, apoi a mers la locuinţa unor rude din apropiere şi le-a povestit ce a făcut.

Rudele au cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, însă pentru adolescent şi bunica lui era prea târziu, fiind deja decedaţi într-o baltă de sînge. Miercuri, 27 martie, Florin Petrachi a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă pentru săvîrşirea infracţiunilor de omor calificat şi distrugere. Judecătorii au luat decizia de a-l reține pentru următoarele 30 de zile, măsura fiind prelungită ulterior.

De menţionat este faptul că la momentul agresiunii inculpatul nu era băut, fiind însă, spun anchetatorii, într-o stare psihică precară din cauza faptului că a realizat că la 60 de ani a rămas fără truda de o viaţă şi fără familie. La audieri era în stare de şoc.

Pînă acum Petrachi nu a avut niciodată contact cu legea penală şi nu are antecedente. Dacă va fi găsit vinovat pentru dubla crimă, bărbatul poate fi pedepsit cu cea mai aspră sancţiune din legislaţia penală în vigoare în ţara noastră. Omorul calificat se pedepseşte cu închisoarea pînă la 15 la 25 de ani, sau detenţiune pe viaţă.