Echipa naţională feminină de handbal a României pleacă la drum spre America de Sud cu zâmbetul pe buze şi cu o mulţime de speranţe. Antrenorul Radu Voina a prezentat ieri lotul cu care va încerca să aducă acasă titlul suprem, care va fi pus la bătaie în Brazilia, în perioada 2-18 decembrie. Tricolorele fac parte din Grupa C, alături de Franţa, Brazilia, Tunisia, Cuba şi Japonia.

Fetele lui Radu Voina vor debuta sâmbătă, 3 decembrie, contra Tunisiei. Meciul se va disputa la "Ginásio do Ibirapuera" din Săo Paulo, o sală cu o capacitate de 11.000 de locuri care va găzdui toate fazele superioare ale competiţiei.

Cristina Văzaru: "Mergem la Cupa Mondială să obţinem cât mai mult"

"Să nu vă îndoiţi de ataşamentul nostru faţă de culorile ţării. Mergem acolo să obţinem cât mai mult. Toate avem o motivaţie personală. Cele tinere vor să arate la acest Mondial că merită să joace la un asemenea nivel. Pentru noi, cele cu experienţă, şi pentru care acest turneu ar putea fi ultimul, prezenţa în Brazilia înseamnă enorm. Vă rugăm să ne lăsaţi să ne facem treaba în linişte. Trebuie să obţinem calificarea la Olimpiada de anul viitor", a declarat Cristina Vărzaru, căpitanul echipei României.

Vărzaru a prezentat şi echipamentul de joc. România va avea trei rânduri de tricouri de culoare diferită: roşu, galben şi albastru. "În sfârşit, avem şi noi tricouri adevărate", a spus, zâmbind, Cristina.

Handbalistele au rămas cu gura căscată când au văzut numărul mare de jurnalişti care au venit la ultima lor întâlnire cu presa înainte de Mondiale. "Sper să fiţi la fel de mulţi şi când ne vom întoarce", a zis Radu Voina.

Delegaţia care va decola în această dimineaţă spre Săo Paulo cuprinde 27 de persoane, din care 18 jucătoare. Din lotul României nu vor lipsi piesele de bază: Talida Tolnai, Tereza Pâslaru, Valentina Ardean-Elisei, Oana Manea, Carmen Amariei, Adina Fiera, Mihaela Tivadar, Aurelia Brădeanu, Cristina Vărzaru, Adriana Nechita şi Oana Chirilă.

Radu Voina a ţinut să reamintească faptul că în Brazilia nu va avea tot ceea ce şi-a dorit să aibă la acest turneu final, Patricia Vizitiu (fractură de piramidă nazală) şi Ionela Stanca (însărcinată) fiind lăsate acasă. "Vrem să le facem o bucurie românilor de Sărbători", a promis selecţionerul.

INTERVIU

Portarul tricolorelor la turneul final de luna viitoare crede că Dumnezeu va fi de partea noastră la competiţia din America de Sud

La sfârşitul conferinţei de presă de ieri, dorind să dovedească prin fapte unitatea lotului naţionalei României, fetele lui Radu Voina s-au strâns aşa cum o fac înaintea fiecărei reprize şi au strigat cu putere: "România, victorie!".

Cea mai zâmbitoare a părut a fi Talida Tolnai, portarul echipei naţionale, cea pe umerii căreia apasă cea mai mare greutate la competiţia din Ţara Cafelei.

În mare formă, "Toto" zice că merge în Brazilia cu Dumnezeu înainte, punând pe seama Divinităţii toate realizările sale. Fire prietenoasă, dar mai ales credincioasă, Talida e nedespărţită de Biblie şi mărturiseşte că se roagă chiar şi atunci când merge pe stradă.

EVZ: Talida, pregătită de Mondiale?
Talida Tolnai:
Da! Mulţumesc bunului Dumnezeu, sunt bine şi fizic, şi psihic. Plecăm spre Brazilia cu speranţe şi cu o mare credinţă într-o evoluţie bună.

Îţi e frică de schimbarea fusului orar?
Nu, deloc. Am mai fost plecată, aşa, departe, în Australia, şi m-am obişnuit repede. Eu oricum stau până noaptea târziu. Citesc, ascult muzica mea religioasă, mă rog la Dumnezeu, vorbesc cu El. Mă reglez cu somnul repede!

Cât de mult contează pentru tine credinţa în Dumnezeu?
O mie la sută! Pentru mine, Dumnezeu înseamnă totul. El îmi dă putere, El are grijă de mine. Aşa s-a întâmplat şi la Europene, când, după meciul cu Danemarca, Dumnezeu a intervenit, mi-a dat înţelepciune şi forţă să merg mai departe.

Avem lot de campioană mondială?
Avem un lot foarte valoros. Depinde însă numai de noi, de mine, de restul fetelor să credem în Dumnezeu, să nu ne îndoim de puterea Lui şi să avem încredere. Atunci vom reuşi. Avem un lot echilibrat, cu jucătoare tinere, cu altele cu experienţă. Vrem să revenim cu un rezultat bun.

Cum ţi se pare grupa noastră?
Nu trebuie să ne privim de sus niciuna dintre adversare. Fiecare echipă vine la acest Campionat Mondial, bate atâta drum până în Brazilia, tocmai pentru a face o figură frumoasă.
Cum îţi petreci timpul în cantonament?
Eu îmi iau cărţile mele. Am "Noul Testament pentru sportivi", am Biblia mea, de care sunt nedespărţită. V-am zis, mă rog, meditez cea mai mare parte a timpului şi vorbesc cu bunul Dumnezeu şi pe stradă şi noaptea în somn, dar şi în timpul meciurilor. De asemenea, particip şi la tradiţionalele jocuri de cantonament.

Te consideri o vedetă?
Chestia asta nu îmi place deloc. Am văzut că multă lume e inhibată atunci când vine în preajma noastră. Am fost prezentate ca nişte vedete, ca nişte persoane intangibile, dar nu e aşa. Suntem la fel de normale ca şi ceilalţi oameni!

  • România merge la Mondiale fără Gâlcă, Neagu şi Vizitiu