De Craciun, mii de turisti au umplut Poiana Brasov, in ciuda preturilor piperate la cazare, in jur de 300 lei/zi de persoana.
Nascuta inca dinaintea Primului Razboi Mondial, traditia petrecerii zilelor de Craciun in Poiana Brasov s-a transmis din generatie in generatie. Marturie stau aglomeratia si imbulzeala din statiunea montana, la fel ca si registrele pline de la receptiile hotelurilor. Pe partie, limba romana se amesteca atat de bine cu engleza si franceza, incat ai impresia ca te afli oriunde in Europa, numai in Romania nu.
„Camerele sunt toate ocupate pana dupa Revelion. Avem o clientela fidela, pe care ne bazam in fiecare an, la fel ca si celelalte complexuri din zona. Plus ca vremea frumoasa ii atrage pe pasionatii de zapada”, a explicat o angajata de la receptia unui hotel.
Camera dubla, 600 de lei pe noapte
Daca, spre dimineata, statiunea era inca amortita dupa prima zi de Craciun, in doar o ora, partia a devenit neincapatoare. Intre doua „portii” sanatoase de schi, turistii si-au facut timp pentru mici, carnati sau o ceafa de porc, stropite cu vin fiert.
Desi preturile de cazare sunt destul de piperate, o camera dubla la un hotel de patru stele ajungand chiar si la 600 de lei, complexurile hoteliere roiesc de turisti. „E putin cam scump pentru unele buzunare, dar o singura data in an e Craciunul si, dupa luni de munca, eu cred ca meritam un pic de relaxare”, spune un barbat, dupa care isi arunca echipamentul in portbagajul unei masini de teren de zeci de mii de euro.
„Statiunea asta e numai pentru cei cu bani. Inainte venea regele, acum vin baronii”, spune, razand, un taximetrist. Roman inventiv, acum doua zile si-a montat pe masina suporti de schiuri. „Nu mai vin smecherii cu masina, ca e aglomerat. Isi lasa masinile jos, in oras, si iau taxiul. Da’ fudulia se plateste”, spune taximetristul.
Slalom printre agentii de circulatie
Romani si straini, cu masini de fite sau Dacii chinuite, pasionatii au luat cu asalt statiunea. De altfel, daca pana in jurul orei 9.00, Poiana parea doar o insula adormita, forfota care a urmat a transformat-o brusc intr-un Bucuresti miniatural: cu trafic infernal de automobile si ATV-uri zgomotoase, locuri de parcare inexistente si politisti adusi de la Brasov ca sa restrictioneze accesul in statiune. Pe drumul dinspre Rasnov, coloana de autovehicule se intindea ieri, dupa pranz, pe cateva sute de metri.
Soferii care incercau sa intre in Poiana treceau prin trei filtre: unul pe serpentinele dinspre Rasnov si doua in zona Hotelului Alpin. „Incercam sa nu mai aglomeram statiunea, cum s-a intamplat ieri (luni - n.r.). Chiar si-asa, suparam lumea. Oamenii nu inteleg faptul ca e mai bine sa-ti lasi masina in parcare si sa mergi pe jos pana la hotel, chiar daca ai schiuri si rucsac in spate, ca doar ai venit la munte”, ne-a povestit unul dintre agentii detasati din Brasov. Insa parcarea despre care vorbea politistul brasovean s-a umplut in mai putin de doua ore.
TRAFIC DE COSMAR
Coloane de masini de 25 km pe DN 1, „sens interzis“ spre Poiana
Patru kilometri pe ora, asta a fost viteza medie cu care s-a circulat ieri dupa-amiaza pe DN 1, dinspre Sinaia catre Predeal. Astfel, soferii au parcurs cei 20 de kilometri in nu mai putin de patru ore. Un alt „record“ a fost atins intre Sinaia si Poiana Tapului, unde conducatorii auto au facut sase kilometri in doua ore. Blocaje au fost si catre Brasov, coloana de masini depasind 25 de kilometri intre Comarnic si Timisul de Sus.
Tot ieri dupa-amiaza, circulatia spre Poiana Brasov a fost restrictionata. „Toata lumea se inghesuie pe drumul dinspre Brasov, iar varianta dinspre Rasnov nu prea e folosita“, afirma comisarul-sef Liviu Naghi. Daca va fi cazul, asemenea masuri vor fi luate si in zilele urmatoare.