Evenimentul Zilei > Social > Cozi de sute de şomeri la Bursa locurilor de muncă din Bucureşti
Cozi de sute de şomeri la Bursa locurilor de muncă din Bucureşti

Cozi de sute de şomeri la Bursa locurilor de muncă din Bucureşti

Aproape 1.000 de persoane au stat la coadă, astăzi, în faţa Palatului Copiilor din Capitală, pentru a ajunge la cele aproape 2.500 de oferte de locuri de muncă.

Majoritatea celor care căutau de lucru erau persoane de peste 40 de ani, aflate în şomaj.
Mariana Vasile, în vârstă de 52 de ani, nu mai lucrează de un an şi aproape trei luni. Chiar în ziua în care împlinea 37 de ani de muncă la Fabrica de Elemente pentru Automatizări (FEA) şi Automatică din Bucureşti, a rămas fără slujbă.
"Nu puteau să mă mai ţină un an şi apoi să ies la pensie anticipat?", se întreabă ea retoric. În aceeaşi situaţie au fost şi alţi colegi în vârstă, conducerea alegând să păstreze angajaţii tineri.
Ea a făcut turul târgului, dar nu a găsit nimic potrivit. Nu are studii superioare, dar are pregatire medie tehnică. Deşi cele mai multe oferte erau pentru muncitori calificaţi şi necalificaţi, angajatorii căutau tineri. Cele mai multe oferte de muncă erau în servicii, pază şi protecţie, asigurări, comerţ şi construcţii.
"Aş vrea să îmi găsesc un loc de muncă, chiar sunt disperată, iar după 37 de ani de muncă nu pot să mă duc să fac gogoşi pe patru milioane. Îmi vine sa mă duc în faţa Guvernului şi să încep şi eu să protestez", spune Mariana Vasile.
Drama unui tată
Radu Marinescu, un bărbat de 53 de ani, căsătorit, cu doi copii şi economist ca pregătire, este şomer de ceva timp. Ultimul loc de muncă a fost asistent manager la Policolor, dar postul a fost restructurat. El a lucrat şi ca portar, de nevoie.
S-a plâns că angajatorii caută tineri, care să ştie mai multe limbi străine. E destul de sceptic că şi-ar putea găsi ceva în domeniu, mai ales că posturile de economist par rezervate celor până în 35 de ani.
Deocamdată trăieşte din banii câştigaţi de soţia sa şi de mama sa, care, după ce el a rămas fără loc de muncă, s-a angajat îngrijitoare la o familie. „Avem doi copii minori de crescut şi nu e deloc uşor”.
Odată exclusă această posibilitate, îi mai rămâne să aleagă între posturile de muncitor necalificat (paznic, curier, lucrător la salburizare etc.), singurele locuri unde par să aibă şanse şi şomerii trecuţi de 40 de ani, care reprezintă aproape jumătate din numărul total al şomerilor din Capitală.
Tinereţea, cu noroc
În schimb, o tânără de 23 de ani a avut mai mult noroc azi. Elena Ciornei va merge la un interviu pentru un post de contabil la o firmă.
Ea a lucrat ca arhivar, dar şi-a dat seama că are nevoie de pregătire academică şi a făcut facultate, specializându-se în contabilitate.
Ofertă dublă
Faţă de anul trecut, oferta de locuri de muncă la nivel de naţional s-a dublat, ajungând la 20.000 de posturi, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
În Bucureşti, unde numărul de şomeri este de aproape 29.000, majoritatea angajatorilor caută candidaţi cu studii medii sau muncitori calificaţi şi necalificaţi. Pentru cei cu studii superioare erau 242 de joburi disponibile, iar şomerii cu studii medii puteau alege dintre aproape 1.100 de locuri de muncă.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: