Şeful statului este însoţit în vizita din SUA de soţia sa, Carmen, consilierii prezidenţiali Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Leonard Orban şi de ministrul de Externe, Lazăr Comănescu. Şeful cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, lipseşte şi la această vizită externă, alimentând zvonurile privind plecarea sa de la Cotroceni pentru o poziţie de ambasador. Mihalache nu a fost prezent nici la vizita din Turcia a preşedintelui Iohannis de săptămâna trecută.

Preşedintele Iohannis participă la Washington D.C. la o conferinţă pe teme de securitate nucleară, ultima organizată de preşedintele SUA, Barack Obama, aflat în ultimul său an de mandat la Casa Albă. În ultima vreme, ameninţările teroriste pe zona nucleară au crescut semnificativ, urmând ca la acest Summit să fie dezbătut un scenariu interactiv, mai exact un furt de materiale radioactive de către actori nestatali şi utilizarea parţială a acestora , au precizat surse din Administraţia Prezidenţială în legătură cu desfăşurarea summit-ului. „ E o chestiune de prestigiu că eşti în rând cu statele care din punct de vedere al securităţii nucleare îşi asumă cele mai înalte standarde. Riscurile sunt limitate la noi, dar trebuie să fim vigilenţi. Există informaţii că organizaţii teroriste vor să achiziţioneze materiale radioactive”, au precizat sursele.

La acest summit vor participa 53 de state. Federaţia Rusă boicotează lucrările acestui summit din 2014, chiar dacă prezenţa sa este deosebit de importantă. În schimb, va participa China, prin preşedintele ţării.

Programul preşedintelui Klaus Iohannis

Joi, preşedintele Iohannis va merge la Memorialul Holocaustului, pe care îl va vizita şi va semna în Cartea de Onoare, urmând ca ulterior să susţină o scurtă declaraţie de presă.  După-masa, Iohannis va merge la Casa Albă, împreună cu soţia sa, Carmen, unde va fi primit de preşedintele Obama, alături de ceilalţi şefi de delegaţii. Preşedintele Obama va oferi o cină în onoarea şefilor de delegaţii.

Vineri, 1 Aprilie, preşedintele Iohannis va participa la sesiunea de deschidere a summit-ului Securităţii Nucleare, urmând ca apoi să participe la un dejun de lucru la care va avea o intervenţie. La acest dejun vor participa, din partea României, Klaus Iohannis, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, şi ambasadorul României în SUA, George Maior. La final, preşedintele SUA, Barack Obama, va avea o scurtă intervenţie.

Vineri seara Iohannis va susţine o declaraţie de presă, urmând ca ulterior să se întâlnească cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Washington.