Copiii fac jucării din deşeuri reciclabile

Copiii fac jucării din deşeuri reciclabile

Elevii unei şcoli din Ploieşti vor să reducă poluarea construindu-şi jucării şi costume pentru serbări din deşeuri reciclabile.

Un grup de copii de clasa a IV-a vrea să-i iniţieze pe cei mari în ale ecologiei. „Salvaţi pă- durea! Ocrotiţi natura! Vrem să respirăm aer curat!“ sunt mesajele ecologiste ale elevilor implicaţi în programul „Eco-Şcoală“, derulat de elevii de la Şcoala „Toma Caragiu“ din Ploieşti.

Pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra poluării, care îi afectează în mod direct, circa o sută de elevi din clasa a IV-a au pregătit zilele trecute o serbare în care au recitat poezioare, au cântat şi au dansat, interpretând rolul pădurii agresate de gunoaie sau al copacilor defriş aţi. Toate costumele din piesa celor mici au fost confecţionate din materiale biodegradabile. „Ne-am făcut haine din hârtie pentru că se poate recicla. Vrem să le spunem celor mari să fie mai atenţi când aruncă gunoiul pe jos“, spune Diana Cruceru, unul dintre elevii de clasa a IV-a implicaţi în acest program ecologic.

„Pe mine, bunica m-a ajutat să-mi fac un costum din pungile care se dau gratuit la supermarketuri. Cred că dacă acestea ar fi din hârtie nu am mai vedea atâta plastic pe jos. Am învăţat că plasticul se degradează în câteva sute de ani şi e păcat“, spune Alexandru Dinu, un alt împătimit al ecologiei. „Iniţiativa aparţine copiilor, care s-au implicat total în acest proiect. Este adevărat că fără ajutorul părinţilor nu am fi reuşit să avem aceste costume şi jucării simple, dar biodegradabile“, a declarat institutorul Larisa Băzăvan, coordonatorul programului „Eco-Şcoală“. În curăţenie de primăvară Copiii au planuri mari în primăvara care şi-a intrat în drepturi înainte de vreme. Astfel, în luna martie, toţi cei 700 de elevi din clasele I-VIII, implicaţi în proiectul verde, vor invada parcurile şi locurile de joacă din apropierea şcolii pentru a face o curăţenie generală. Cu sprijinul Administraţiei Domeniului Public şi Privat al Primăriei Ploieşti şi Direcţiei Romsilva, copiii vor planta sute de copaci şi vor reface spaţiul verde transformat peste iarnă în parcare ilegală sau groapă de gunoi.

„Aş vrea să mă fac comisar de mediu pentru a-i putea certa pe oamenii mari, care fumează şi aruncă ţigările sau pachetele goale în parc sau pe stradă“, spune Alexandru Dinu, care va împlini peste câteva luni 11 ani. De altfel, fiecare şcoală din Ploieşti şi-a desemnat un elev care va deveni „inspector“ al primăriei.

„Copiii vor primi câte o bicicletă şi o cameră foto pentru a surprinde gunoaiele depozitate ilegal, spaţiul verde neîntreţinut sau locurile de joacă distruse“, a promis Viorica Avram, şeful Biroului Protecţia Mediului din cadrul Primăriei Ploieşti. IMAGINAŢIE

Căluţi şi trăsuri ecologice Pentru a da un exemplu colegilor care preferă jucăriile scumpe, din plastic sau cauciuc, micii ecologişti au confecţionat unele din materiale reciclabile. „Dintr-o pungă de hârtie, un carton şi o scoarţă de copac am făcut un căluţ şi o trăsură, cu care să mă joc fără să supăr natura“, spune Ionuţ Popescu, un puşti de 9 ani. Pentru a veni în sprijinul păsărilor din Parcul Bucov, copiii le-au construit adăposturi.

Ne puteți urmări și pe Google News