Copiii blestemaţi din Bhopal

Copiii blestemaţi din Bhopal

La 24 de ani de la cel mai mare accident industrial din lume, aşa cum a catalogat organizaţia Greenpeace dezastrul de la Bhopal, mii de copii din centrul Indiei se nasc cu diverse disabilităţi.

La 3 decembrie 1984, eliberarea accidentală a 40 de tone de izocianat de la fabrica americană de pesticide Union Carbide a dus la moartea imediată a 8.000 de persoane. Alte circa 12.000 de persoane au murit în anii de după accident, din cauza bolilor contactate din aerul poluat.

Acum, dezastrul de la Bhopal condamnă la suferinţă mii de copii, care se nasc cu diverse disabilităţi. Publicaţia britanică The Independent relatează cazul unei fetiţe de patru ani care s-a născut surdă.

"Toate lumea crede că este din cauza gazului. Chiar şi doctorul mi-a spus că este posibil ca fetiţa mea să se fi născut surdă din cauza gazului". Sunt cuvintele mamei unei fetiţe de patru ani, Zoba, născută fără auz.

O altă femeie, Lilabai Ahirwar, îşi aminteşte noaptea în care s-a produs dezastrul. "Eram în casă. Mi-am dat seama că este ceva în aer. Aveam probleme de respiraţie, iar ochii soţului meu lăcrimau. Apoi, şi ochii mei au început să lăcrimeze. Ne-am tras păturile peste cap. Dimneaţa, când ne-am trezit, am auzit că a fost un accident. Erau mormane de cadavre peste tot".

Zona nu a fost "curăţată"

La trei ani după accident, Ahirwar a dat naştere unui băiat, Jagdish. Acesta suferă de diabet şi grave deficienţe de creştere. Deşi are 21 de ani, Jagdish arată ca un băieţel de 6-7 ani.

La aproape un sfert de secol după accident, nu se fac prea multe pentru locuitori acestui oraş, situat chiar în inima Indiei. Fabrica a fost abandonată, cu tot cu periculoasele deşeuri. 340 de tone de deşeuri toxice încă zac într-un depozit, relatează The Independent.

Gigantul american de pesticide a fost dat din nou în judecată, iar acuzatorii speră ca justiţia să oblige Union Carbide să cureţe zona şi să ofere despăgubiri familiilor victimelor.

Datele medicale din Bhopal arată că aproximativ 500000 de persoane au fost expuse periculosului gaz. Chiar şi acum, în fiecare zi o persoană moare din cauza efectelor dezastrului din 1984. Peste 120000 continuă să sufere de pe urma efectelor, având diverse boli: dificultăţi de respiraţie, cancer, malformaţii congenitale, orbire, complicaţii ginecologice, diabet.

Ne puteți urmări și pe Google News