Evenimentul Zilei > International > Controversa Statuii Libertăţii din Africa
Controversa Statuii Libertăţii din Africa

Controversa Statuii Libertăţii din Africa

Douăzeci de şefi de state africane, adică mai mult de o treime din totalul ţărilor de pe acest continent, au inaugurat, sâmbătă, la Dakar, controversatul monument "Renaşterea africană", lansând un apel la unitate şi la înfiinţarea "Statelor Unite ale Africii", scrie AFP.

Preşedintele Senegalului, Abdoulaye Wade, a vorbit despre înfiinţare "Statelor Unite ale Africii", afirmând că un continent tot mai curtat pentru bogăţiile subsolului şi pentru uriaşa piaţă potenţială de desfacere de un miliard de locuitori trebuie să fie unit.
Statuia renaşterii, reprezentând un cuplu african şi copilul lor, a avut un cost estimat la peste 20 de milioane de dolari şi este de acum comparată cu Turnul Eiffel din Paris, Statuia Libertăţii de la New York şi statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro.
Ceremonie cu proteste
În timpul ceremoniei de inaugurare, aproape 1.000 de persoane care fac parte din opoziţia din Senegal au cerut demisia preşedintelui în vârstă de 84 de ani, aflat la putere din anul 2000.
Manifestanţii au criticat totodată costul colosal al acestei statui, ce a fost amplasată într-o ţară foarte săracă.
Monumentul are o înălţime de 52 de metri, depăşind celebra Statuie a Libertăţii de la New York, şi a fost construită de muncitorii nord-coreeni.Artişti cunoscuţi, precum Akon şi Manu Dibango, dar şi personalităţi afroamericane, precum reverendul Jesse Jackson, au participat la acest eveniment.
Inaugurarea statuii "Renaşterea Africană" a marcat totodată punctul culminant al manifestărilor organizate pentru a celebra 50 de ani de independenţă a Senegalului, o fostă colonie franceză din Africa de Vest.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News